Ką daryti, kai spintelėje tūno ruginiai miltai ir linų sėmenys, už lango nuostabi žiema, o rankos nori minkyti tešlą? Teisingai, kepti duoną. Ir ne bet kokią, o pusiau ruginį batoną su linų sėmenimis. Viens-du, ir namai jau kvepia šviežia duona.

2 maždaug 30 cm ilgio batonams reikės:

12 g šviežių mielių

250 ml šilto vandens

1 a. š. alyvuogių aliejaus

1 a. š. druskos

~60 g linų sėmenų

175 g kvietinių miltų + papildomai minkyti

175 g ruginių miltų

Sumaišome kvietinius ir ruginius miltus. Mieles ištirpiname nedideliame kiekyje šilto vandens. Tada supilame likusį vandenį, aliejų, suberiame druską ir linų sėmenis. Galiausiai dubenin keliauja miltų mišinys. Išmaišome, kol nebelimpa prie indo sienelių, o tada gerai išminkome rankomis. Uždengiame tešlą rankšluosčiu ir paliekame kilti ~30 min.

Iškilusią tešlą padliname pusiau ir iš kiekvienos iškočiojame po pailgą batoną. Galite kočioti ilgesnius nei 30 cm (vadinasi, ir plonesnius), tačiau man kitaip netilpo į kepimo skardą :)

Batonus įpjauname įstrižai peiliu ir paliekame kilti dar 20 min. Orkaitę įkaitiname iki 210 laipsnių. Batonus kepti reikia 15-20 min.

Mmm… šviežia duona. Sėmenys suteikia malonų prieskonį, o pati tekstūra lengvesnė nei vien tik ruginės tešlos. Aromatas, matyt, patiko ne man vienai, nes befotografuojant į kadrą kyštelėjo nosytė. Kolega labai domėjosi, aplink ką aš čia tūpčioju.

Receptas pagal Zdrowie bagietky iš “Wypieki ze smakiem”, adaptuotas pagal spintelės turinį.