…arba kiniškai korėjietiška klasika. Keistas hibridas, – sakysit jūs. Todėl, kad taip ir yra, – atšausiu. Iš tiesų tai unikalus patiekalas, kurio galima rasti kinų restoranuose Pietų Korėjoje, bet patys kinai dažnai ginasi tokio nevalgantys. Korėjoje tai tobulas greitas maistas, kurį restoranai į namus pristato tokiose metalinėse dėžutėse. Išvalgytus indus paskui tereikia sukrauti koridoriuje prie buto durų, ir pasiuntinukas vėliau juos pasiima. Tie makaronai su tirštu juodųjų pupelių padažu nebrangūs, dažniausiai turbūt nė 5 eurų nekainuoja, o pasotina ilgam. Jau senokai mane jie intrigavo, man rodos, prieš gerus porą metų pirmąkart bandžiau gaminti, bet tąsyk eksperimentas ir liko eksperimentu. Pernai pavasarį iš Stokholmo parsivežiau juodųjų pupelių padažo, nes pas mus jos staiga nebeliko. Vėl gaminau, bet vėl nieko labai patinkančio neišspaudžiau. Šią vasarą parduotuvėse vėl pastebėjusi juodųjų pupelių padažą supratau: tai ženklas. Metas imtis tų juodų makaronų! Įkvėpimo suteikė ir receptų segtuve (turiu tokį) aptiktas labai panašus kiniškas patiekalas. Priežasčių atidėlioti nebeliko.

Kelis kartus pažaidusi ir ištuštinusi visą juodųjų pupelių padažo (atrodo va šitaip; yra visose didelėse Maximose) indelį galiausiai apsistojau ties šiuo variantu. Paprastas, minimalistinis, greitai ir lengvai paruošiamas – visai kaip man patinka. Juodųjų pupelių padažas intensyvus, todėl norėjosi sūrumą atsverti medumi ir aitriosiomis paprikomis. Medų, beje, galima keisti klevų sirupu arba rudu cukrumi. Tad štai – susipažinkite, kiniškai korėjietiška klasika jjajangmyeon! Teplus patiekalas, tikrai išmozosiantis jums lūpas.

jjajangmyeon

2 porcijoms reikės:

2 porcijų kvietinių makaronų (ramenų arba udon)
200 g kiaulienos papilvės arba šoninės
2 česnako skiltelių
1 nedidelio svogūno
0,5 cm imbiero šaknies
1 v. š. mirino
150 ml daržovių sultinio
2 v. š. juodųjų pupelių padažo
0,5 v. š. skysto medaus
0,25–0,5 a. š. maltos aitriosios paprikos
1 nubraukto v. š. bulvių krakmolo
juodųjų pipirų
augalinio aliejaus kepti
1/3 ilgavaisio agurko

Kiaulieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, pagardinkite juodaisiais pipirais ir išmaišykite su mirinu. Imbierą ir česnako skilteles sukapokite, svogūną supjaustykite gana stambiai. Paruoškite daržovių sultinį. Indelyje iki vientisos masės išmaišykite juodųjų pupelių padažą, medų ir aitriąsias paprikas. Krakmolą ištirpdykite šaltame vandenyje.

Užkaiskite vandenį makaronams ir išvirkite laikydamiesi nurodymų ant pakelio. Išvirusius nukoškite ir perliekite šaltu vandeniu.

Kiniškoje arba paprastoje gilioje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Jei kiauliena, kurią naudojate, labai riebi, o keptuvė nelimpa, aliejaus galite visai nepilti. Maišydami kepinkite mėsą ant vidutinio smarkumo kaitros, kol apskrus. Tada sudėkite svogūną, česnaką ir imbierą. Toliau maišydami kepinkite, kol česnakas ir imbieras pakvips. Sudėkite juodųjų pupelių pastos mišinį, gerai išmaišykite ir užpilkite viską sultiniu. Užvirinkite ir sumažinę kaitrą troškinkite 4–5 min., kol skysčio pradės mažėti. Per tą laiką agurką supjaustykite šiaudeliais.

Pradėjusį tirštėti padažą dar labiau sutirštinkite įpylę vandenyje ištirpdyto krakmolo. Maišykite, kol padažas sutirštės iki pageidaujamos konsistencijos.

jjajangmyeon

Išdėliokite makaronus į lėkštes, užpilkite padažu ir patiekite su smulkintais agurkais. Šie makaronai labai skanu su marinuotais baltaisiais ridikais takuan. O jų receptą rasite knygoje Rytų Azijos Virtuvė.

jjajangmyeon