Daug kas mėgsta bulvių košę. Kitiems skanu keptos bulvės. Dar kitiems – virtos. O man patinka orkaitėje keptos bulvės, kurias tinka patiekti su salotomis ir mėsos ar žuvies patiekalu. Taigi nusprendžiau išmėginti bulves garnyrui su skirtingais priedais – gal atrasiu tinkamiausią? Visi kiekiai – dviems porcijoms.

Bulvės su parmezanu

Reikės:

2 bulvių

2 šaukštų tarkuoto parmezano

1 šaukšto džiovintų bazilikų

1 šaukšto vandens

1 šaukšto alyvuogių aliejaus

pipirų, druskos

pusės riekelės skrudintos duonos

Bulves nuskutame, nuplauname ir supjaustome vienodo storio riekelėmis. Jas įdedame į riebalais išteptą skardą ir paskleidžiame vieną ant kitos. Na, tokiais “laipteliais”. Bulves ištepame alyvuogių aliejaus, bazilikų, pipirų ir druskos mišiniu. Pašauname į orkaitę maždaug pusvalandžiui. Į tą laiką paruošiame aptepą – paskrudiname duonos riekelę, ją smulkiai supjaustome ir sumaišome su parmezanu ir vandeniu. Bulvėms beveik iškepus, aptepame jas parmezano mišiniu ir pakepame dar kelias minutes, kol sūris išsilydo. Buvo skanu. Tačiau per mažai parmezano.

Bulvės su čiobreliais

Reikės:

1 didelės bulvės

1 šaukšto alyvuogių aliejaus

1 šaukšto džiovintų čiobrelių

pipirų, druskos

Inde sumaišome aliejų, čiobrelius, druską ir pipirus. Bulvę nuskutame, nuplauname ir supjaustome vienodo dydžio riekelėmis. Tas riekeles šast į indą su prieskoniais, išmaišome gerai ir sudedame į riebalais išteptą skardą. Kepame orkaitėje apie pusvalandį. Labai skanu. Bene geriausias variantas iš ragautųjų.


Bulvės su rozmarinais

Reikės:

1 šaukšto džiovintų rozmarinų arba dviejų šaukštų šviežių

1 šaukšto alyvuogių aliejaus

1 didelės bulvės

druskos, pipirų

Bulvę nuskutame, nuplauname ir supjaustome skiltelėmis. Sumaišome rozmarinus, aliejų ir druską bei pipirus. Mišiniu ištepame bulvės gabalėlius. Kepame orkaitėje taipogi apie pusvalandį. Tiesą sakant, tikėjaus daugiau. Kvepėjo labai gardžiai, tiesiog kutente kuteno nosį. Tačiau švieži rozmarinai (tokius naudojau) buvo pakankamai švelnūs ir menkai jautėsi. Vis dėlto tikiu, jog padidinus jų kiekį būtų puiku.

Bulvės su česnaku

Reikės:

1 didelės bulvės

1 česnako skiltelės

1/2 svogūno

druskos, pipirų

alyvuogių aliejaus

Bulvę nulupame, nuplauname ir įpjauname nedidelio storio riekelės. Tik įpjauname, kad bulvė liktų visa, tik gražiai įpjaustyta. Ją aptepame alyvuogių aliejumi, apibarstome druska ir pipirais. Kepame kone valandą. Tada ją apdedame ir tarp “riekelių” pritepame svogūno ir česnako mišinio. Svogūną reikėtų labai smulkiai sukapoti, kad masė būtų vientisesnė. Čia padariau klaidą ir susmulkinau per stambiai. Taigi mase apteptą bulvę dar pakepame 10 minučių. Nos baiminausi, buvo gana skanu. Visgi tobulumui ribų nėra.

Bulvės su žalumynais

Reikės:

1 didelės bulvės

1 šaukšto džiovintų bazilikų

1 šaukšto džiovintų raudonėlių

kelių šakelių šviežių petražolių

druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus

Bulvę paruošiame taip pat, kaip ir aukščiau – įpjauname “riekeles”. Kepame taipogi apie valandą, išteptą aliejumi, pabarstytą druska bei pipirais. Tik aptepame petražolių, bazilikų ir raudonėlių mase. Dar pakepame kelias minutes. Čia skonio tarsi pritrūko, nors petražolės maloniai kvepėjo. Galbūt, jei kitąkart ruošiu bulves taip, masę paskaninsiu česnako skiltele.