virti vėžiai

Vyne virti vėžiai

Man vis dar šiek tiek sunku patikėti, kad prieš gerą pusmetį apsėdusi mintis “kai bus sezonas, išsivirti vėžių” pavirto vakariene. Mat būna, prisigalvoju ko nors, pamirštu, neįvykdau… O šįkart pasisekė – tereikėjo kelis kartus įvairiomis progomis įvairiems žmonėms užsiminti, kad noriu vėžių. Ir štai – valio valio, gavau :) 12 vienetų, iš kurių du kelionės neištvėrė, bet 10 buvo gyvi ir pasiruošę… hmm.. būti suvalgyti.

Reikės:

10 vėžių
1 pjaustyto svogūno
1 saujos krapų
1 saujos petražolių
4 kvapiųjų pipirų
1 stiklinės raudono vyno
vandens (tiek, kad vėžiai komfortiškai tilptų)
gero žiupsnio druskos
galima patiekti su citrinos skiltelėmis

Prieš pradedant ruošti vakarienę rekomenduojama augintinius supažindinti su vakarienės objektais. Gaila, nepavyko kadras, kai šuva bandė atsikąsti vėžio :)

virti vėžiai

Pirmiausia vėžius reikia sutupdyti į šiltą vandenį ir pamaišyti, kad išsiplautų dumblas. Nes dumblu tai jau jie smirdi… Tada užverdame vandenį-sultinį, į kurį keliauja druska, krapai, petražolės, svogūnai, pipirai. Dar galima dėti šakninių daržovių, kad būtų daugiau aromato. Sultinį užviriname. Tuo tarpu nuplautus vėžius nuvarviname kiaurasamtyje. Jie dar nenutuokia, kad tuoj bus paskutinioji…

virti vėžiai

Užvirus tam sultinėliui, sudedame vėžius ir užpilame stikline raudono vyno. Vėl užviriname ir verdame 15 min. Vėžiai turi tapti raudoni raudoni, o tarpai tarp uodegėlių ir likusio kūno turi būti ryškus. Svarbus momentas – negalima virti nebegyvų vėžių. Taip pat negalima valgyti vėžių, kurių išvirusių uodegos tiesios. Uodegėlės turi būti riestos.

Išvirusius vėžius išgriebiame iš puodo ir patiekiame gliaudyti. Mes gardinom citrinų sultimis ir atvėsintu slovakišku baltu vynu. Am niam niam. Gaila, kad mažai. Bet buvo labai skanu, nors vynas nesijautė labai intensyviai. Pati vėžių mėsa buvo minkšta ir net saldoka… Man patiko. Kiekius galima maždaug reguliuoti pagal vėžių kiekį, nors nurodyti kiekiai ganėtinai universalūs.

virti vėžiai

Beje, virdama vėžius prisiminiau sceną iš “Julie and Julia”, kur Julie verda omarus… Vėžių žudikė, vėžių žudikė… :)

Receptas iš: Didžioji virėja

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *