Kelionės man patinka todėl, kad įkvepia… gaminti! Šiaip jau gaminti pavargstu, nes dažną dieną darau tai po 3 kartus (darbo iš namų privalumas… ir trūkumas). Ir fantazija išsenka, ir rankos nebekyla, ir laiko kartais pritrūksta. Todėl kelionių visada laukiu dėl to, kad pagaliau man gamins, ne aš! Smagu būna vieną, antrą, trečią dieną… galiausiai viduje ima krebždėti noras stoti prie viryklės ir gaminti, gaminti… O jei dar prisiragauju visokių skanybių, tai grįžus namo tik ir norisi atkartoti tuos skonius.

Taip buvo ir praėjusią vasarą grįžus iš Azijos. Paskutine pernykščių atostogų stotele su prieteliumi pasirinkome Honkongą. Tas kelias dienas futuristiškame didmiestyje mes tiesiog kaifavome. Ir kur tik benuėję gėrėme šaltą arbatą su citrina. Man ji taip patiko, kad parvykusi namo vis bandžiau atkartoti tą skonį. Ir niekaip nepavyko. Taip, kažkas panašaus, bet ne tas, ne tas!!! Galiausiai nuleidau rankas, juolab kad ir ruduo pasitaikė drėgnas, niūrus, visai nekviečiantis šaltos arbatos.

šalta arbata

Bet apsisuko metų ratas, stojo šiluma ir aš vėl pradėjau ilgėtis šaltos honkongietiškos arbatos. Ir atradau! Ir atskleidžiau jos paslaptį – pasirodo, tereikėjo teisingai paguglinti. Pasidalinsiu ja ir su jumis – gal kam nors irgi norisi prisiminti viešnagės Honkonge skonį; arba šiaip tiesiog patinka šalta arbata. Po tokios ilgos įžangos – trumputis receptas.

~1,2 l šaltos arbatos reikės:

1,2 l ką tik užvirusio vandens
5–7 Lipton* juodos arbatos maišelių
3 v. š. rudojo cukraus
citrinos riekelių
ledukų

Arbatos maišelius dedame į karščiui atsparų ąsotį, užpilame karštu vandeniu ir paliekame 15 min. Arbata turi išeiti gana stipri – vėliau ją atskies ledukai. Po to maišelius išgriebiame ir į dar šiltą arbatą įmaišome cukrų. Galima naudoti ir medų, ir kokį nors sirupą, bet juos jau dozuokite pagal savo skonį. Pagal mano receptą saldumas bus vos juntamas. Jei norite saldžiau, didinkite cukraus kiekį.

Viskas! Turite arbatos koncentratą. Laikykite jį šaldytuve, o kai jau užsimanysite gerti, dedat į stiklines citrinos riekeles, ledukus ir užpilate arbata. Ją patartina prieš tai permaišyti, kad saldumas tolygiai pasiskirstytų. Kad išryškėtų citrinos skonis, patrinkite jos minkštimą šaukšteliu arba šiaudeliu. Gurkšnojate ir jaučiatės kaip tvankiame Honkonge.

šalta arbata

Nepamirškite: naudokite popierinius arba daugkartinius šiaudelius. Ir ledukams formeles naudokite daugkartines. Drauge mažinkime plastiką buityje!

* Taip, paslaptis tokia – konkreti arbata. Lipton. Vos tik paragavusi mintimis grįžau į Honkongą – tas skonis!

šalta arbata