šakšuka

Šakšuka – daugiau nei kiaušinienė su pomidorais

Kas ta šakšuka, galbūt paklausit jūs? Na, tai tokie kiaušiniai, iššutinti pomidorų patale. Patiekalo šaknys tunisietiškos, bet į platųjį pasaulį jis įžengė iš Izraelio virtuvės. Jį galima valgyti ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei – tokia nuostabiai universali yra šakšuka. Receptų variantų yra tiek, kiek šakšuką gaminančių žmonių, todėl galima sakyti, kad tai šakšuka pagal Ignę – paprasta, gryna, šiek tiek aštri, salsva, truputį rūgštoka.

Galima ginčytis, kai tai viso labo pautienė kiaušinienė su pomidorais, bet šakšuka yra daug daugiau. Patiekale dera visi pagrindiniai skoniai, jis sotus, bet neapsunkinantis, o visų geriausia tai, kad šakšuka labai smagu dalinitis. Dedat visą keptuvę ant stalo, palinkstat su šaukštais ir kabinat, o likusį padažą greit greit sulaižot pašildytomis pitomis arba kita mėgstama duona.

2 porcijoms reikės:

1 raudonosios paprikos
1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų
4 kiaušinių
1 nedidelio svogūno
2–3 česnako skiltelių
1 aitriosios paprikos
1 a. š. maltų kuminų
2 a. š. maltos saldžiosios paprikos
1–2 v. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnio cukraus
druskos
grūstų juodųjų pipirų

Papriką nuplauname ir susmulkiname nedideliais kubeliais. Svogūnus, česnakus ir aitriąją papriką smulkiai sukapojame. Ketaus keptuvėje arba troškintuve storu dugnu įkaitiname alyvuogių aliejų. Pakepiname maltus kuminus ir maltą saldžiąją papriką. Kai pasklinda malonus kvapas, suberiame svogūnus, česnakus ir susmulkintą aitriąją papriką. Gerai išmaišome, kad pasidengtų prieskoniais, ir kepiname, kol šiek tiek suminkštėja. Po to suberiame smulkintą raudonąją papriką, dar kartą gerai išmaišome ir kepiname 2–3 minutes. Galiausiai supilame pomidorus, įberiame druskos, pipirų ir cukraus pagal skonį, sumažiname ugnį ir paliekame burbuliuotis 7–10 min. Troškinys turėtų sutirštėti. Tuomet atsargiai įmušame kiaušinius, uždengiame dangtį, ugnį, jei tik įmanoma, sumažiname iki mažiausio pajėgumo, ir šutiname tuos kiaušinius iki pageidaujamo iškepimo lygio. Jei mėgstate skystus, turėtų pakakti 5–6 min. Jei mėgstate kiečiau paruoštus, šutinkite maždaug 8–10 min.

šakšuka

Kaip sakiau, čiumpat šaukštus, dedat keptuvę ant stalo, į kitą ranką – šiltą pitą ir kuriam laikui pamirštat dienos rūpesčius. Liksit tik jūs akistatoje su aromatinga, aštrumu gomurį kutenančia šakšuka. Mes su prietelium baigdami net šaukštus ir keptuvę beveik švariai išlaižom.

šakšuka

Receptas įkvėptas Wite On Rice Couple ir Tori Avey.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *