Orkaitėje kepti briuseliniai kopūstai

Aš ilgą – labai labai ilgą – laiką nemėgau briuselinių kopūstų. Vien pagalvojus apie juos nupurtydavo (panašiai kaip apie burokėlius). Ir viskas dėl to, kad kadaise, dar būdama studentė, viriau sriubą, į kurią subėriau šaldytų daržovių mišinį. O pastarajame ir buvo tų nelemtų briuselinių kopūstų gūželių. Perkandau vieną – fui… Antra reikalo nepataisė ir nuo tada aš jų vengiau kaip maro. Kol kažkada kažkur probėgšmiais perskaičiau, kad virimas – tai didžiausia nuodėmė prieš šią daržovę, kad ją reikia apkepti, apskrudinti, va tada bus skaniausia. Perskaityti žodžiai įstrigo galvoje ir dar kurį laiką tyliai brendo, kol išaušo bandymų diena. Nusipirkau briuselinių kopūstų, panaršiau internete, ką radusi pritaikiau ir pašoviau juos orkaitėn. Dabar briuselinius kopūstus ruošiu tik šitaip ir ne kitaip.

3–4 garnyro porcijoms reikės:

500 g briuselinių kopūstų
šlakelio alyvuogių aliejaus
druskos, juodųjų pipirų
bryzelio šoninės (nebūtina)

Kopūstėlius nuplauname, nulupame apvytusius viršutinius lapus (jei tokių yra), perpjauname pusiau ir, jei didoki, apipjaustome kotelius. Tada daržoves sumaišome su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Svarbu: kai naudoju šoninę, ją smulkiai smulkiai supjaustau, o aliejaus ir druskos naudoju mažiau, nes šoninė kepdama atiduoda daug riebalų ir sūrumo. Jei šoninės nenorite dėti, kraukite briuselinius kopūstus į kepimo skardą (geriausia į tokią, kurioje būtų patogu maišyti) ir pašaukite į iki 200 ºC įkaitintą orkaitę. Jei šoninę naudosite, tiesiog apibarstykite ja į kepimo skardą sudėtus kopūstėlius. Kepti reikia 35–40 min. kas 10 minučių vis pamaišant, kad kopūstėliai gerai pasidengtų riebalais. Neišsigąskite, jei koks lapelis nubyrės – tokie paskui labai labai skaniai suskrunda! Kai briuseliniai kopūstai bus minkšti ir skaniai dailiai apskrudę, traukite juos lauk.

Briuseliniai kopūstai

Negaliu apsakyti, kaip man tokie kopūstėliai patiko. Ir traškūs, ir kreminiai, ir pikantiški, ir švelnūs – viskas viename. Puikiai tinka prie paukštienos!

Briuseliniai kopūstai

Receptas šiek tiek adaptuotas pagal Iną Garten.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *