Net nežinau, kaip pristatyti šituos keksiukus. Kepiniai tiems, kurie nori bet kokiomis priemonėmis priversti artimuosius valgyti daržoves? Neva, žiūrėk, keksiukas. Žmogus nieko neįtardamas prakanda, o ten – cha cha, išdūriau, dabar ir sukramtyk tą brokolį. Kramtyk, kramtyk! O gal tai kaip tik kepiniai tiems, kurie taip dievina brokolius, kad jų prikiša visur, net į keksiukus (tokiems kaip aš)? Dar tai greitai paruošiamas užkandis ruošiantis į iškylą (o kas nemėgsta iškylų, a?). Peršasi išvada, kad tai labai universalūs kepiniai. Beje, į šiuos keksiukus sūrio galite ir nedėti, bet tuomet būtinai įberkite šiek tiek daugiau druskos.
12 vnt. reikės:
12 atskirtų brokolių žiedynų
200 g minkšto sviesto
50 g cukraus
4 didelių kiaušinių
300 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. ciberžolės
0,5 a. š. kajeno pipirų
0,5 a. š. druskos
60 g tarkuoto čederio
Brokolių žiedynus sumeskite į verdantį vandenį ir apvirkite 2–3 min. Po to nukoškite, perplaukite šaltu vandeniu ir palikite nuvarvėti, kol paruošite tešlą.
Kambario temperatūros sviestą išplakite iki kreminės masės, suberkite cukrų ir toliau plakite, kol masė taps puri. Po vieną įmuškite kiaušinius, vis paplakdami, kad masė būtų vientisa. Miltus, kepimo miltelius ir prieskonius sumaišykite ir pamažu sudėkite į sviesto ir kiaušinių masę (visų miltų gali ir neprireikti; berkite tol, kol išeis tiršta, bet dar gana taki tešla). Po to sudėkite ir palengva įmaišykite tarkuotą sūrį. Tešla turi būti ganėtinai tiršta.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC. Keksiukų kepimo formą ištepkite sviestu arba sudėkite į ją specialias formeles. Atminkite, kad dėl sūrio keksiukai bus linkę prikepti tiek prie metalinės formos, tiek prie popierinių formelių. Į kiekvieną keksiuko formą tvokite po kaupiną šaukštą tešlos. Į tešlą įtupdykite apvirtą brokolio žiedyną ir užklokite kitu kaupinu šaukštu tešlos.
Šaukite keksiukus į įkaitusią orkaitę. Dėmesio: kepdamas ir lydydamasis sūris gali išlipti iš kepimo formos, nuvarvėti ant kaitinimo elemento ir smagiai prikepti. Jei norite to išvengti, lentynėle žemiau įkiškite kepimo skardą su šlakeliu vandens, kuri tuos bėglius riebalus sugautų.
Kepkite 25–30 min., kol keksiukai iškils, pasidarys tvirti, o įkišus pagaliuką tešla prie jo nelips. Ištraukę keksiukus atvėsinkite ant grotelių ir… mėgaukitės. Tai skanūs ir sotūs keksiukai. Brokolių aromatas įsigeria į tešlą, o ciberžolė jaučiasi maloniai ir neįkyriai. Smagus ir spalvingas užkandis ne tik iškyloms, bet ir eilinėms dienoms.
Receptas rastas čia: Etsy
Man jau patinka. Kažin, o jei kalafiorą į vidų?
Super, pas mane jų eilė dar neatėjo, matyt lauksiu šviežių :)
Indre, man rodos skonio trūktų, brokolis man išraiškingesnio skonio
Gera idėja. Jamam :)
Atrodo iš tiesų gerai. Kitos savaitės jaučiu neišlauksiu ir bandysiu kepti dar šią.
oi dar ir kaip šitiem sakom “yes”… kad tik neužmiršt, kad tik neužmiršt…
Indre, aš tą patį ką ir Forelle rašyti norėjau – kad gali trūkti skonio… Nes su tuo brokoliu tai taip viskas puikiai subalansuota! :)