miso sriuba

Tradicinė miso sriuba | misoshiru

Jau nebepamenu, kada pirmąkart paragavau miso sriubos. O viešėdama Japonijoje, nepameluosiu, turbūt kas antrą dieną jos valgydavau – tai pusryčiams, tai prie dienos pietų. Miso Japonijoje bus visur ir visada, visai kaip lipniųjų ryžių. Ir nieko keisto – fermentacijos metu sojų pupelės įgauna daugialypio skonio. Miso ir sūri, ir saldi, ir rūgštoka. Toks skonio profilis man nepaprastai patinka. Lietuvoje miso pastos pasirinkimas menkas, tačiau Japonijoje galima rinktis įvairaus smarkumo pastos – nuo raudonos iki baltos. Pastaroji švelniausia, subtiliausia. Iš jos pagamintos sriubos, kiek žinau, ragavau tik sykį. Ir man labai patiko!

miso sriuba

Miso sriubą galima gardinti įvairiais priedais – nuo wakame jūros dumblių iki įvairiausių moliuskų ir kitų jūros gėrybių. Pradžiai, manau, pakaks ir klasikinės versijos – su tofu ir wakame. Aš įprastai vienu sykiu išsiverdu didesnį puodą (pvz., vakarienei) ir atidedu šiek tiek kitos dienos pusryčiams arba pietums. Šį receptą pirmąkart paskelbiau knygoje Rytų Azijos Virtuvė, bet pamaniau, jog metas jam persikelti ir į tinklaraštį. Tradiciškai sriuba verdama dedant ir džiovinto tuno, bet jo Lietuvoje gauti sunku, todėl pritaikiau receptą pagal lietuviškas galimybes. Be to, tokia sriuba tinka ir vegetarams, ir veganams.

Tai klasikinė sriuba su fermentuotų sojų pupelių pasta, kuria dažnas japonas pradeda ir baigia dieną. Dubenėlis miso sriubos sušildys po žvarbios dienos, suteiks jėgų, stimuliuos virškinimą ir žarnyno veiklą.

miso sriuba

4 porcijoms reikės:

1 l vandens
2
kombu jūrų dumblių lakštelių (~2×5 cm dydžio).
2 kaupinų v. š. miso
150 g minkšto tofu
2 v. š. džiovintų smulkintų
wakame jūrų dumblių

Pirmiausia paruoškite sultinį. Kombu lakštelius nuplaukite tekančiu vandeniu. Į puodą įpilkite 1 l vandens, į jį sudėkite jūrų dumblius ir pamirkykite 30 minučių.

Užkaiskite puodą ant viryklės ir kaitinkite, bet neleiskite vandeniui užvirti. Kai sultinys bus beužverdąs, išgriebkite kombu lakštelius. Paruoštą sultinį galite pasilikti kitai dienai. Jei sriubą gaminsite iš karto, puodo nenukelkite nuo ugnies ir leiskite sultiniui užvirti.

Wakame jūrų dumblius užpilkite vandeniu. Tofu supjaustykite nedideliais kubeliais.

Sultiniui užvirus sumažinkite ugnį ir į jį atidžiai įmaišykite misą, kad neliktų gumulėlių. Tai padaryti lengviausia pasėmus samtį sultinio ir jame išmaišius sojų pupelių pastą. Gautą sriubą maišydami pakaitinkite porą minučių, bet neleiskite užvirti. Sudėkite smulkintą tofu ir nukoštus wakame jūrų dumblius, išmaišykite ir kaitinkite ant silpnos ugnies 7–10 min.

miso sriuba

Išpilstykite miso sriubą į dubenėlius ir patiekite vieną arba su lipniaisiais ryžiais ir lėkštele mėgstamų daržovių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *