Sakysit, šitas įrašas turėjo pasirodyti dar prieš Kalėdas, dabar gi šaukštai po pietų, dovanos išdalytos, šventinės antys iškeptos ir suvalgytos! Girdžiu aš šiuos skundus, girdžiu, bet Puodas ne veltui pastaruosius du mėnesius vangiai burbuliavo – mano dėmesio ir meilės reikalavo daugybė dalykų, be to, gruodžio dienos labai tamsios, todėl maisto gaminti ir fotografuoti nebuvo galimybių. Bet štai sniegas žemę nubėrė, dangus atsivėrė ir galiu prisiminti neseniai išdalytas valgomas dovanas. O jos šiemet buvo tokios – krekeriai su sezamų sėklomis ir aguonomis ir džiovintų pomidorų pesto padažas.
Tai ne pirmas kartas, kai artimiesiems išdalinau būtent šiuos gaminius, bet pirmi metai, kai greta nekepiau nieko saldaus. Bet gana čia teisintis ir aiškinti, metas rikiuoti receptus. Beje, krekerių galite išsikepti bet kokia proga, o pesto padažas labai skanu su makaronais.
Krekeriai su sezamų sėklomis ir aguonomis
25 vnt. reikės:
250 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
0,5 a. š. druskos
2 v. š. sezamų sėklų
2 v. š. aguonų
1 a. š. juodųjų pipirų
60 g atšaldyto ir kubeliais supjaustyto sviesto
100 ml šalto vandens
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, aguonas ir sezamų sėklas. Pamažu įtrinkite atšaldytą supjaustytą sviestą, kol masė ims panėšėti į trupinius. Paskui centre padarykite duobutę, supilkite į ją vandenį ir pradėkite minkyti tešlą. Kad būtų lengviau, iš pradžių galite naudoti neaštrų peilį, o darbą pabaigti rankomis. Svarbu neperminkyti, kad tešla nepasidarytų per kieta. Jei reikia, kliūstelėkite daugiau šalto vandens.
Kai tešla pasidaro minkšta, elastinga, bet pakankamai tvirta, padaliname ją į dvi dalis, suformuojame rutulius, vieną apvyniojame maistine plėvele ir įdedame į šaldytuvą. Įkaitiname orkaitę iki 180 ºC. Pasiliktą tešlos rutulį dedame tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir staigiais energingais judesiais iškočiojame iki 1–2 mm storio. Išpjauname pageidaujamo dydžio apskritimus, sudedame juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir maždaug 20 min. palaikome šaltai. Iškočiojame ir apskritimais supjaustome šaldytuve laikytą tešlą. Atvėsintą skardą dedame į orkaitę ir kepame 20–35 min., kol parus. Iškepusius krekerius atvėsiname ant grotelių.
Saulėje džiovintų pomidorų pesto padažas
~350 g pesto padažo reikės:
260 g saulėje džiovintų pomidorų
1 susmulkintos aitriosios paprikos
25 g kedrinių pinijų
2 smulkintų česnako skiltelių
ryšelio lygialapių petražolių
125 ml alyvuogių aliejaus
20 g tarkuoto parmezano
Viskas labai paprasta – pomidorus, aitriąją papriką, kedrines pinijas, česnako skilteles, nuskabytus petražolių lapelius ir aliejų sudedame į dubenį ir trintuvu sutriname iki vientisos masės. Jei trūksta, įberiame druskos ir pipirų. Man dažniausiai netrūksta. Po to įmaišome parmezaną.
Viskas! Belieka dovanas dailiai supakuoti ir paruošti! Beje, jei pesto padažą dovanosite arba naudosite vėliau ir kurį laiką (šaldytuve sandariame inde jis stovės maždaug 2 savaites) laikysite stiklainyje, pravartu jį padengti plonyčiu alyvuogių aliejaus sluoksniu.
Ak, tiesa, vos nepamiršau baigiamųjų pastabų – ko gi tikėtis iš šitų gaminių? Visų pirma, krekeriai, net jei nepavyks labai plonai iškočioti, bus trapūs ir subtilūs, su gana ryškiomis aguonų ir sezamų užuominomis. O štai pesto padažas – tikras pomidoruose išsaugotos vasaros saulės sprogimas, ryškus, akinantis. Nors jis skirtas makaronams gardinti, puikiai tiks ir kaip užtepėlė.
Receptai iš senų delicious. žurnalo numerių.