Šitie blynai prasidėjo nuo… alaus. Seniai seniai (turbūt pernai) gurkšnojom vieną tokį puikų alų (apie jį įrašo pabaigoje). Jis maloniai dvelkė kava ir aš užsisvajojau… Apie lėtą lėtą sekmadienio rytą, geriau vėlyvesnį, apie sočius pusryčius ir prie tų pusryčių derantį kava alsuojantį alų. Žinot, kai labai nori, viskas išsipildo. Gal ne visai taip, kaip svajojai (mūsų sekmadienio rytas su alumi nebuvo labai lėtas), bet visada gerai. Nepakeičiamai.

Tai štai – lėtiems rytams skirti kviečių ir grikių miltų blynai, kuriuos siūlau patiekti su keptos šoninės bryzeliais ir tirštu lipniu klevų sirupu (arba medumi, tinka ir medus). Riešutinės grikių miltų natos bendrą skonio paletę tik papildo, bet jei jų neturite, tiesiog padvigubinkite recepte nurodytą kvietinių miltų kiekį.

2 porcijoms (~8 blynams) reikės:

67 g kvietinių miltų
67 g grikių miltų

1 v. š. cukraus
0,5 a. š. druskos
1 nubraukto a. š. kepimo miltelių
25 g sviesto
130 ml pieno
1 didelio kiaušinio
sviesto kepti

Pirmiausia prikaistuvyje išlydome sviestą ir padedame į šalį pravėsti. Dubenėlyje sumaišome persijotus miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius. Kitame inde iki vientisos masės išplakame pieną su kiaušiniu. Į tą masę supilame pravėsusį lydytą sviestą ir gerai išmaišome. Į miltų mišinį nedidele srovele pilame pieno, kiaušinio ir sviesto plakinį, vis maišydami šluotele tešlą. Neišsigąskite – ji turi išeiti labai tiršta.

Ant vidutinio smarkumo ugnies įkaitiname keptuvę storu dugnu ir joje išlydome gabalėlį sviesto. Blynų tešlą kabiname samčiu arba dideliu šaukštu, krečiame į įkaitusį sviestą ir aplyginame (aš kepu maždaug 10 cm skersmens blynelius). Kepame tol, kol tešloje pasirodys burbuliukai, tada atverčiame ir kepame dar porą minučių, kol blynas iš abiejų pusių dailiai apskrus.

grikių blynai

Kitoje keptuvėje paskrudiname šoninę, krauname viską į lėkštę, užpilame klevų sirupu arba medumi ir ragaujame su nuostabiai švelniu, sodriu, bet lengvu kavos natų kupinu alumi – Mikkeller Beer Weak Brunch Weasel.

grikių blynai

Viskas… lėtas ir tingus sekmadienis gali prasidėti…

grikių blynai

Receptas įkvėptas Nigella.com