kaštainiai

Kaštainiai

Kai tik medžiai atsikrato paskutinių lapų, aš parduotuvėse pradedu dairytis kaštainių. Lietuvoje jų yra jau keleri metai, tik ne į kiekvieną parduotuvę patenka – reikia dairytis didesnėse. Štai šiemet kaštainių tik nedidelę dėžutę radau Klaipėdos Akropolio Maximoje, iki Gargždų nė vienas kaštainis neatriedėjo…

kaštainiai

O gaila, nes tai puikus, sveikas ir skanus užkandis, kurį labai lengva paruošti. Tereikia kaštainių luobelę išgaubtoje pusėje įpjauti (tuomet jie orkaitėje nesusprogs, be to, bus lengviau gliaudyti), pašauti 15–20 min. į iki 180 ºC įkaitintą orkaitę ir viskas! Kaštainiai salsvi, kartais pasižymi net cinamono prieskoniu. Jie nekaloringi, turi nemažai mineralų ir vitaminų (ypač vitamino C!), o tai žiemą, kai organizmai linkę nusilpti, ypač svarbu.

kaštainiai

Kaštainių pirmąkart paragavau kokiais gūdžiais 2008 m. Taip patiko, kad įpratau kepti kasmet. Mano susižavėjimą tikriausiai pakurstė ir vaikystėje skaitytos knygos, kuriose kas nors vis kepdavo kaštainius. Anuomet, menu, svarstydavau – kas tai per daiktas, kokio jis skonio? Ir svajodavau kokią žvarbią dieną jų gatvėje paragauti. Svajonė išsipildė prieš ketverius metus Romoje vieną lapkričio pabaigos vakarą. Nebuvo nei šalta, nei žvarbu, daugių daugiausia vėsu. Bet kaštainiams neatsispyriau. Už tuos kelis kaštainius sumokėjau turistiškai daug, bet jie buvo labai dideli ir sotūs, iki Lietuvos atvažiuoja kur kas kuklesni…

kaštainiaiBet net ir menkesni Lietuvą pasiekiantys kaštainiai yra šaunus užkandis, ypač dar šilti. Jei dar nebandėte, paragaukite. Jei jau mėgstate, išsikepkite vakare, artėjant speigui.

kaštainiai

16 comments

  • Puanc parašė:

    Teko ragauti kaštainių Prancūzijoje, keptų žarijose. Įdomus skonis.

  • Rūtuliukas parašė:

    nusipirkau aš šito gėrio. Reiks išsikept. O vieni valgomi skanūs jie tikrai? Nieko prie jų netrūksta?

  • igne parašė:

    Taip, jie tikrai valgomi vieni ir yra labai skanūs :) Tiesiog gliaudai kaip kokius riešutus. Ei, jau jų pasirodė? Reikės ir man nusipirkti.

  • Vita parašė:

    Esu ragavusi tik karta, butent, saltu metu gatveje :-) man labai patiko! :-)

  • Inga parašė:

    o kur pas mus ju galima isigyti? kazkaip nesu pastebejusi Lietuviskose parduotuvese..

  • igne parašė:

    Inga, aš visąlaik perku “Rimi” parduotuvėse, didesnėse. Tiesa, kol kas dar jų nėra, bet per kelias savaites turėtų atsirasti. Aš visąlaik valgau aplink Kalėdas-Naujuosius metus, bet turbūt būna ir anksčiau. Dėl kitų parduotuvių bijau sumeluoti, atrodo, “Maximoj” irgi esu mačiusi :)

  • Vygantas parašė:

    Maxima yra

  • igne parašė:

    Vygantai, taip! Aš jau nusipirkau mamoje-maximoje kaštainių :)

  • Antanas parašė:

    Valgiau parvežtų iš Prancūzijos kaštainių,- man nepatiko.Įdomumo dėliai pasikepiau Lietuviškus kaštonus,- skonis toks pat.

  • igne parašė:

    Antanai, Lietuvoje pirkti kaštainiai tikrai ne lietuviški, o importuoti. Tad skonis ir turėjo būti toks pats :) Nebent tu ragavai kaštonų (tų, nevalgomų)… O tai jau ne visai gerai – jie truputuką nuodingi..

  • daiva parašė:

    siandien pirkau maximoje karoloniskiu nukainuotus, po 11.99

  • vilma parašė:

    siandien pirkom akropolio Maximoje po 6.99 – isbandem bet mums nepatiko. Tikrai kaip pasalusi bulve

  • igne parašė:

    Vilma, :))) pirmąkart girdžiu tokį apibūdinimą. Tikėtina, kad ne iki galo iškepėte, ypač jei didesni. Tiksliai kiek kepti nepasakysiu – vis pamirštu nuimti laiką. Bet 20-30 minučių reikėtų. Ir skonis pasikeičia, ir tekstūra – jie minkštesni būna.

  • daliuke parašė:

    igne, dekui uz informacija o nebandet kepti kastainiu mikrobangu krosneleje, jei taip, tai kas gaunasi?

  • igne parašė:

    Aš pati nemėginau taip. Bet mano bendradarbė taip kepa. Įdeda į plastmasinį maišelį (net neįpjautus) ir užstato mikrobangų krosnelę kelioms minutėms. Ragavau – man ne tas pats kaip orkaitėje… Bet galit pamėginti. Tik arba įpjaukite arba į tą maišelį įdėkite, nes jie sprogsta…

  • ingrid parašė:

    nuostabus uzkandis smagu kad jau yra ir lietuvoje ju pirkti, uz 8 kastainius nepagailedavau ir 2eu austrijoj pries kaledas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *