Retas patiekalas mūsų namuose sulaukia tiek palaimos atodūsių (ir prašymų pakartoti) kaip šitas (ne) piemenų pyragas. Taip, teisingai, tai nėra piemenų pyragas (šį mat reikia gaminti iš atlikusios keptos mėsos), o vadinamasis cottage pie – iš šviežios mėsos gaminamas apkepas. Nors jis ant pietų stalo pasirodo retai, visada pradžiugina ir dar ilgai būna minimas. Ypač gerai, jei prie pyrago atsiranda bokalas stauto. Tuomet po pietų galima nugrimzti į palaimingą visapusiško sotumo ir pasitenkinimo būseną. Kol aš svajoju apie tą dievišką skonį, štai jums receptas!
4 porcijoms reikės:
500 g nuskustų ir gabaliukais supjaustytų bulvių
3 v. š. pieno (arba daugiau, priklausys nuo bulvių košės tirštumo)
4 v. š. sviesto
1 vidutinio dydžio svogūno
1 vidutinio dydžio morkos
1 česnako skiltelės
1 saliero lapkočio
2 v. š. aliejaus
200 g smulkintų pievagrybių
220 g maltos jautienos arba avienos (jei norite rimtesnio įdaro, galite sudėti ir visus 500 g – nieko blogo nenutiks)
1 v. š. miltų
1/4 puodelio marsalos arba obuolių sulčių
1 skardinės smulkintų konservuotų pomidorų
1 a. š. sojų arba vusterio padažo
druskos ir pipirų
(nebūtinai) 1/4 puodelio tarkuoto čederio
Bulves išverdame pasūdytame vandenyje. Jas nukošiame ir sugrūdame. Tada supilame pieną, sudedame sviestą ir išmaišome. Jei reikia, pilame dar pieno, kol išeis tiršta vientisa bulvių košė.
Svogūną, česnaką, morką ir saliero lapkotį smulkiai sukapojame. Keptuvėje storu dugnu įkaitiname aliejų, sudedame daržoves ir kepame ~10 min., kol suminkštės ir maloniai pakvips. Tada suberiame pievagrybius. Po poros minučių sudedame mėsą ir ją išskirstome taip, kad taptų biri. Kepame, kol paruduoja. Suberiame miltus ir išmaišome, paskui supilame marsalą arba obuolių sultis. Po to keptuvėn keliauja pomidorai ir sojų arba vusterio padažas. Viską gerai išmaišome, uždengiame dangčiu ir paliekame burbuliuoti ant nedidelės ugnies 15–20 min. Po to dar kartą permaišome, padruskiname ir papipiriname ir kepame dar maždaug 10 min., kol mišinys sutirštės, o skystis išgaruos.
Mėsą dedame į kepimo indą, apdedame bulvių koše ir, jei norime, viršų apibarstome tarkuotu sūriu. Tada dar kelioms minutėms į karštą orkaitę, kad apskrustų – ir ant stalo!
Šitas pyragas yra nuostabiai skanus, tiesiog idealus paguodos maistas. Ir sotus. Juo besigardžiuojant neišvengiamai ateina ta akimirka, kai akys nori dar, bet skrandis jau kelia baltą vėliavėlę. Vieni klusniai pasiduoda, kiti ryžtingai taria: galiu dar! Ir krenta nelygioje kovoje prieš (ne) piemenų pyragą.
Receptas iš N. Lawson „How to eat“