Kadaise šis pyragas buvo mano tėčio pats mėgstamiausias. Buvo tol, kol mama iškepė kitonišką, pagardintą ne tik obuoliais, bet ir sluoksneliu varškės. Nuo to laiko tėčio idealai pasikeitė, ir purusis obuolių pyragas smuktelėjo į antrą vietą. Vis dėlto tai klasikų klasika, puikus pyragas, mielai palaikysiantis draugiją puodeliui popiečio arbatos.
Reikės:
3–4 obuolių
250 g grietinės
250 g cukraus
1 a. š. sodos
3 kiaušinių
miltų
šiek šiek sviesto skardai ištepti
Kiaušinius išsukame su cukrumi iki vientisos balkšvos masės. Po to išplakame grietinę ir sodą, mišinį supilame į kiaušinių plakinį ir viską dar kartą gerai išplakame. Metas miltams. Juos beriame į tešlą tol, kol ji tampa tiršta, panaši į riebia grietinę. Į svietu išteptą kepimo formą supilame tešlą. Ant viršaus dedame kubeliais supjaustytus obuolius. Dalis jų susmegs į tešlą, dalis išsilaikys pačiame paviršiuje. Pyragą šauname į iki 170° C įkaitintą orkaitę ir kepame kiek ilgiau nei valandą. Tiesiog po valandos pakanka kyštelėti į pyragą pagaliuką – jei išnirs švarus, vadinasi, kepinys jau gatavas.
Šitas pyragas skanus ir su ledais, ir be jų; ir šiltas, ir atvėsęs. Jis ne per saldus, ne per rūgštus, ne per riebus ir ne per sausas. Tiesiog puikus biskvitinis pyragas su gaivia obuolių karūna!
Sveiki,
pagalvojau, kad būtų labai šaunu, jei prie recepto įmestumėt ir nuotraukėlę, kaip pavyko iškepti/pagaminti :)
sveiki, gal galėtumėte konkrečiau pasakyti miltų kiekį? :) bent apytiksliai kiek gramų..?
Ieva, iš tiesų miltų visada dedu iš akies. Patirtis rodo, kad tą akimirką, kai atrodo, kad dar vieno šaukšto reikėtų, jau būna gana :) O jei tiksliau, turėtų pakakti ~6 kaupinų valgomųjų šaukštų.
Ačiū už atsakymą :) bandysiu kepti :))