Nesu grybautoja. Neskiriu grybų (na, populiariuosius skiriu, bet tik tiek), todėl į mišką leidžiuosi lydima tik patikimos draugijos – tėčio arba prieteliaus. Tokios išvykos metu aš daugiau žioplinėju, gėriuosi mišku, ganau šunį, jei būnu pasiėmusi, ir mažai grybauju. Taigi, iš manęs naudos miške mažai. Užtat grybus mėgstu, todėl kai kas nors man jų parūpina, mielai priimu. Tas kas nors dažniausiai ir būna tėtis, kuris rudenį vis išsiruošia miškan pagrybauti. Aš gautas gėrybes dažniausiai paverčiu sriuba arba rizotu. Šįkart pakalbėkim apie sriubą – tirštą, sodrią, tikrą grybienę. Šitą receptą nusižiūrėjau iš Jamie Oliver, bet bėgant laikui įpratau daryti kitaip (pvz., nebedėti maskarponės). Čia ir yra maniškis variantas – skausmingai paprastas, bet gal tuo ir geras?
6 porcijoms reikės:
600 g įvairių grybų (voveraičių, baravykų, šilbaravykių, šitakių ir t. t. – tokių, kurių nereikia kelis kartus nuvirinėti, kad taptų valgomi)
1 v. š. alyvuogių aliejaus
nedidelio gabalėlio sviesto
1 nedidelio svogūno
2–3 česnako skiltelių
saujos šviežių čiobrelių
saujos šviežių petražolių
1 l daržovių sultinio
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
Grybus nuvalykite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Svogūną ir česnako skilteles susmulkinkite, petražoles sukapokite, o čiobrelių lapelius nuskabykite. Paruoškite sultinį (jo kiekį galite didinti arba mažinti priklausomai nuo to, kokio tirštumo sriubą mėgstate).
Puode storu dugnu įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą. Sudėkite svogūną bei česnaką ir maišydami kepinkite, kol svogūnas ims minkštėti, kol viskas pakvips. Tada sudėkite grybus, išmaišykite ir kelias minutes patroškinkite. Užpilkite sultiniu, suberkite čiobrelius bei petražoles ir užvirinkite. Kai sriuba užvirs, sumažinkite kaitrą ir palikite burbuliuoti apie 20 min. Po to pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Dalį sriubos nupilkite į atskirą indą ir rankiniu trintuvu sutrinkite. Vėl supilkite į puodą, išmaišykite, jei reikia, įberkite dar druskos ar pipirų, pakaitinkite ir… patiekite!
Paprasta, tiesa? Bet labai skanu! Visų geriausia, kad sriuba išeina tiršta, kaip man labiausiai ir patinka. Tačiau jūs tirštumą galite reguliuoti pagal save – pilti daugiau sultinio. Arba sutrinti visą sriubą, nors man labai patinka, kai dar lieka grybų gabalėlių pakramtyti.