Aš jau seniai svajojau alų į desertą įtraukti kiek kitaip nei yra šitame legendiniame niekada nenuviliančiame kepinyje. Iš pradžių mintys sukosi apie citrusais kvepiantį varškės pyragą. Nuo ten nuvedė varškės deserto link… Beliko išrinkti alų, kuris būtų intensyvus ir vaisiškas. Bandymų ir klaidų keliu atrinkau Lindeman’s Kriek. Ryškios vyšnios, pakankamas saldumo kiekis ir, žinoma, gaivi rūgštelė – mano galva, toks alus puikiai tinka desertui.
6 porcijoms reikės:
800 g pertrintos varškės
250 ml Lindeman’s Kriek (arba Framboise)
400 ml plakamosios grietinėlės
5–6 v. š. cukraus pudros
100 g lazdynų riešutų
250 g sausainių (pvz., Selga)
5 v. š. cukraus
1–2 v. š. sviesto
žiupsnelio druskos
Sausainius sutrupinkite (rankomis arba virtuviniu kombainu), riešutus stambiai sukapokite. Keptuvėje ant vidutinės ugnies išlydykite cukrų, kol pasidarys karamelė. Į ją įmaišykite sviestą, žiupsnelį druskos ir sausainių trupinius bei riešutus. Nedelsdami išmaišykite, kad trupiniai ir riešutai pasidengtų dar skysta karamele, ir visą masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kai apstengs, galite pasmulkinti.
Alų užvirinkite (atsargiai, jis linkęs išbėgti iš puodo!) ir virkite 10–15 min., kol skysčio sumažės perpus. Nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
Grietinėlę išplakite iki standžių putų. Varškę išsukite su cukraus pudra ir nugarintu alumi. Jei reikia, įberkite daugiau cukros pudros. Pamažu įmaišykite išplaktą grietinėlę.
Viskas! Belieka desertus gražiai susluoksniuoti. Sausainių trupiniai, varškė ir taip toliau – tiek kiek norisi, kiek užteks ingredientų!