Man patinka ryškios spalvos, todėl ilgokai galvojau, kaip morkas, tuos oranžinius dirvos stebuklus, paversti tiršta kremine akis ir gomurį džiuginančia sriuba. Skaniausia ji vasarą, kai morkytės saldžios saldžios. Kuo šviežesnes nuskusite ir išvirsite, tuo saldesnė bus sriuba.
3–4 porcijoms reikės:
8-9 vidutinio dydžio morkų
1 l daržovių arba vištienos sultinio (kuo mažiau sūrus, tuo geriau)
3 skiltelių česnako
1 a. š. kario prieskonių
šiek tiek sviesto
Morkas nuskutame ir supjaustome nedideliais gabalėliais. Česnaką smulkiai sukapojame. Paruošiame sultinį. Puode įkaitiname sviestą ir pakepiname kario prieskonius. Jei norite aštriau, dėkite šaukštelį su kaupu. Tada suberiame česnaką, pakepiname tol, kol pasklinda malonus aromatas, ir sudedame pjaustytas morkas. Išmaišome, kad karis pasiskirstytų, ir užpilame karštu sultiniu. Kai sriuba užvirs, verdame dar 15–20 min., kol suminkštės morkos. Nuimame nuo ugnies, sutriname iki vientisos masės ir… ragaujame!
Pikantiška sriuba – aštrus karis susilieja su saldžiomis morkomis ir švelniu sviestu ir sukuria skonį, ryškumu prilygstantį spalvai. Dėl to primygtinai rekomenduoju rinktis kuo neutralesnį sultinį. Tai šildanti sriuba, prie kurios puikiai tiks riekelė kita skrudintos duonos su sviestu.