midijos

Midijos kongietiškai (Mussels Congolese)

Šitas receptas iki Jūsų (ir manęs) keliavo nei daug, nei mažai, viso labo… beveik penkerius metus. Ir štai, atkeliavo! Panašiai paruoštos midijos mane sugundė Vankuveryje. Kartu sugundė ir šalia padavėjo pasiūlytas belgiškas alus Delirium Tremens. Tai buvo nuostabi vakarienė, apie kurią vis retkarčiais pagalvodavau. Taip bedūsaudama nusprendžiau ne svajoti, o daryti.

Midijos, kurias anąsyk valgiau ir kurias šįkart noriu pasiūlyti Jums, buvo paruoštos kongietiškai. Su dosnia prieskonių puokšte, kreminiu kokosų pienu, šūsnimi kalendrų ir pomidorais. Šiame recepte pomidorų nenaudoju, bet niekas netrukdo kartu su kokosų pienu suversti ir skardinės smulkintų konservuotų pomidorų. Kaip žinia, kadaise Kongas priklausė Belgijai, todėl ši dviejų virtuvių samplaika – savotiškas kolonijinis paveldas.

2 porcijoms reikės:

1 kg midijų
1–2 v. š. augalinio aliejaus
1 smulkintos aitriosios paprikos
2 kapotų česnako skiltelių
1 a. š. kapoto imbiero
100 ml kokosų pieno
saujos kapotų kalendrų

Balto vyno koncentratui:

200 ml balto vyno
1 patraiškyto citrinžolės stiebo
1 kapotos aitriosios paprikos
1 smulkintos česnako skiltelės
1 a. š. kapoto imbiero
1 a. š. kalendrų sėklų

Į nedidelį prikaistuvį supilame vyną, suberiame visus koncentratui reikalingus ingredientus ir užviriname. Po to sumažiname ugnį ir verdame 10–15 min., kol skysčio šiek tiek sumažėja. Nukeliame nuo ugnies, nukošiame.

Nuplauname ir perrenkame midijas. Atminkite: atsivėrusių ir net pabeldus į kiautą neužsidarančių midijų valgyti negalima, tokias meskite lauk. Be to, svarbu šepetėliu nušveisti kriaukles ir peiliuku nupjaustyti „barzdas“, kuriomis šie moliuskai tvirtinasi prie akmenų.

Dideliame puode įkaitiname aliejų ir apkepame aitriąją papriką, česnaką bei imbierą. Kai šie suminkštėja ir pradeda skleisti aromatą (maždaug po 1 min.), sudedame midijas, užpilame balto vyno koncentratu ir uždengę dangčiu kaitiname porą minučių. Siūlau puodą vis pakratyti, kad karštis pasiskirstytų ir midijos tolygiau virtų. Po to supilame kokosų pieną, atsargiai pamaišome, uždengiame ir kaitiname dar 5–7 min., kol midijos atsivers. Neprasivėrusių midijų valgyti negalima!

midijos

Patiekiame apibarstytas smulkintomis kalendromis, su keptomis bulvytėmis ir, žinoma, alumi. Geriausiai, kaip minėjau, tinka belgiškas šviesusis elis, bet išsisuksite įsipylę ir belgiško stiliaus kvietinio.

midijos

Receptas adaptuotas pagal SBS Food.

One comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *