Midijos baltojo vyno padaže

Midijos baltojo vyno padaže (moules mariniere)

Nuo tada, kai prieš penkerius metus pirmąkart išdrįsau namie pagaminti midijų, šios jūrų gėrybės retkarčiais vis atsiduria ant mūsų stalo. Turėjo jos tapti ir naujametinės vakarienės pažiba, bet midijų (ir austrių) paieškos tarpušvenčiu virto Homero plunksnos verta odisėja. Liežuvius iškorę aplakstėm Klaipėdą, netekę vilties – ir Gargždus. Deja, niekam nerūpėjo mūsų svajonės pižoniškai midijas užgerti šampanu. Pastarojo radom, o va jūrų gėrybių – šnipštas. Tiesa, belakstydami aptikom šiokių tokių korėjietiškų įdomybių.

Laikas (ir iš bėdos įsigytos krevetės) nuoskaudą apmalšino. Be to, pastebėjau, kad midijų vėl yra net mūsų miestelio Maximoje, todėl nusipirkau paskutinį ryšelį ir vieną dieną per pietus namai prakvipo jūra. Receptas klasikinis, laiko patikrintas.

Midijoms reikės:

1 kg šviežių midijų
2–3 svogūnėlių (šalotų)
2–3 salierų lapkočių
2 česnako skiltelių
100 ml sauso baltojo vyno
100 ml vandens
30 g sviesto
saujos kapotų petražolių

Taigi gyvas midijas reikia nuplauti ir peiliu nupjauti „barzdas“, kuriomis jos tvirtinasi prie akmenų. Darbas šiek tiek užtrunka, bet pastebėjau, kad prekybos centruose įsigytos midijos jau būna neblogai apdorotos. Svarbu tai, kad virti galima tik tas midijas, kurios tvirtai užsivėrusios. Jei midija atsivėrusi ir net pabeldus į kiautą atsisako užsiverti, ją reikia išmesti.

Toliau viskas labai paprasta. Dideliame puode išlydome sviestą ir jame pakepiname smulkintus svogūnėlius, salierus ir česnakus. Kai jie šiek tiek suminkštėja, sudedame midijas ir užpilame viską baltuoju vynu bei vandeniu. Puodą uždengiame ir kas kelias minutes vis pakratome, kad skystis ir karštis tolygiai pasiskirstytų. Kai midijos atsiveria, suberiame petražoles, dar minutėlę pakaitiname ir dedame ant stalo.

Midijos baltojo vyno padaže

Šalia, be abejo, geriausiai tinka keptos bulvytės. Aš, kai tingiu (o tingiu dažnai), tiesiog įmetu vieną kitą skiltelėmis pjaustytą bulvę į orkaitę, ir kol ruošiu midijas jos iškepa. Dar reikalą pataiso taurė rislingo arba bokalas belgiško kvietinio alaus. Taigi rakinėjame midijas (valgomos tik atsivėrusios, užsivėrusias metam lauk!), srebiame sultinį, užkandame bulvytėmis, užgeriame vynu ar alumi – ir mintimis atsiduriame kur nors prie vandenyno. Tikros atostogos lėkštėje!

Midijos baltojo vyno padaže

8 comments

  • Milda parašė:

    Jei megciau juros gerybes tai tikrai susiviliociau situo receptu! :))

  • igne parašė:

    Kodėl nemėgsti? :) Aš tam tikrą laiką taip pat nemėgau, kol neparagavau tinkamai paruoštų.

  • Milda parašė:

    kazkaip man ju aromatas nepatinka :)) bet prisiruosiu greitu metu paragaut dar karta :P

  • Eglė parašė:

    oooo taip. pavydžiu ir noriu labai labai :)

  • igne parašė:

    Milda, jūra kvepia jos. Mmm… :) Bet klausyk tau ten pietuose turėtų būti visai nesunku paskanauti šviežių midijų. Pamėgink – gal nenusivilsi ;)

  • igne parašė:

    Egle, pirmyn! Galima gi retkarčiais šventę pasidaryti :)

  • Agne parašė:

    Aciu uz juros gerybiu nuoroda!

    Midijos atrodo nerealiai skaniai !! Neuzilgo gaminsiu ir as, zadu dar ideti ir cesnako bei citrinu :)

  • Mindaugas parašė:

    česnakas tikrai čia tiktų, o vietoje vandens siūlau pabandyti grietinėlę. Galima dar saliero koto ar čili įdrožt ;)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *