Lietiniai blynai. Kas jų nemėgsta? Juk jie tokie universalūs! Įdėk saldžios varškės ir uogų – bus desertas. Įvyniok grietinėlėje troškinų špinatų – štai tau ir pietūs! Vis dėlto net geriausias įdaras nenuslėps prastų lietinių blynų. Norint tokį buitišką patiekalą pakylėti į naujas aukštumas visų pirma reikia atsigręžti į pradžių pradžią – apvalų kaip mėnulis lietinį blyną. Kaip paruošti geriausią tešlą? Kaip padaryti, kad blynai būtų ploni, bet tvirti, su skaniai apskrudusiu krašteliu? Man kol kas nepavyko rasti geresnio varianto už šį receptą, kuriame labai svarbų vaidmenį atlieka… alus. Jį, žinoma, galima pakeisti gazuotu mineraliniu vandeniu, bet alus ne tik pripildys tešlą anglies dvideginio burbuliukų, bet ir suteiks skonio. Jei norite pikantiškų blynų, rinkitės apyniuotą alų, pvz., šviesųjį elį. Saldiems blyneliams tiks porteris arba belgiškas elis.
~10 blynų reikės:
300 g miltų
3 kiaušinių
3 a. š. saulėgrąžų arba rapsų aliejaus
3 v. š. alaus arba gazuoto mineralinio vandens
~400 ml pieno
žiupsnelio druskos
Miltus suberkite į dubenį. Viduryje padarykite šulinėlį ir į jį įmuškite kiaušinius. Šiek tiek pamaišykite, įpilkite aliejaus, alaus, įberkite žiuspnelį druskos. Maišydami pamažu pilkite pieną, kol tešla pasidarys gana skysta. Dubenį uždenkite virtuviniu rankšluostėliu ir palaikykite pusvalandį. Per tą laiką miltai išbrinks, todėl prieš kepdami blynus atskieskite tešlą vandeniu.
Ant stiprios ugnies įkaitiname lietiniams skirtą keptuvę, ištepame ją aliejumi ir vieną po kito kepame lietinius, kol jie šiek tiek apskrunda iš abiejų pusių. Viskas! Po to darome ką panorėję. Man patinka įdarytus blynelius pakepti ant sviesto ir patiekti tiesiog taip. Jei įdaras pakankamai sultingas, nereikia jokių papildomų padažų!
Receptas iš French Guy Cooking