Pastebėjau, kad labai daug receptų iki šito tinklaraščio eina ilgai. Kaip per kokius kalnus ir dykumas. Kad ir šita žuvis. Išbandžiau – patiko, dar šį tą pataisiau… ir nuo žiemos nekrutinau. Galėčiau teisintis, kad tiesiog šitos žuvies negaminau, bet, na, gaminau! Tiesiog niekaip neprisiruošdavau nufotografuoti. Bet pradėjus gyventi keturių darbo dienų režimu pasiteisinimų nebeliko. Ir štai naujas receptas.
Pirmąkart žuvį tokiu būdu patiekiau vasarį, kai su draugais susėdome minėti Kinų naujųjų metų. Man tai buvo proga paeksperimentuoti, paieškoti naujų skonių. Ir nors šis receptas nėra autentiškas, jis per fainas, kad nepasidalinčiau. Fainumas jo slypi paprastume ir lankstume. Iš esmės nieko nereikia daryti, o rezultatas – tiesiog puikus.
Kada nors, kai Lietuvoje padaugės kiniškos virtuvės ingredientų, tikiuosi pristatyti atnaujintą autentiškesnį receptą. O kol kas – štai jums paprastas, bet ne prastas būdas paruošti keptą žuvį!
2 porcijoms reikės:
1 vidutinio dydžio žuvies (receptas išbandytas su jūrų ešeriu, dorada, karpiu – nė sykio nebuvo neskanu)
2–3 cm imbiero šaknies
2–3 česnako skiltelių
1 aitriosios paprikos
1–2 v. š. mirino arba sakės
3–4 v. š. sojų padažo
2–3 laiškinių svogūnų
ryšelio šviežių kalendrų
druskos žuviai įtrinti
Pirmiausia paruoškite žuvį. Jei reikia, išskroskite, nuskuskite žvynus ir gerai nuplaukite šaltu tekančiu vandeniu. Nusausinę įpjaukite žuvies šonus skersai. Visą žuvį, įskaitant vidinę ertmę, įtrinkite druska. Atpjaukite kelis plonus imbiero šaknies griežinėlius (šaknies galite net nelupti) ir įdėkite į žuvies pilvo ertmę.
Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C įjungę grilio funkciją. Groteles patepkite augaliniu aliejumi, ant jų uždėkite žuvį ir pašaukite į orkaitę. Taikykite arčiau kaitinimo elemento, kad žuvies oda kepdama apskrustų. Po apačia galite pašauti skardą su vandeniu, kad nuvarvėję baltymai ir riebalai neprikeptų apačioje.
Žuvį kepkite, priklausomai nuo dydžio, 15–20 min. Per tą laiką nuluptą imbiero šaknį susmulkinkite, o česnako skilteles supjaustykite plonomis riekelėmis. Aitriąją papriką supjaustykite plonomis juostelėmis. Svogūnų laiškus supjaustykite ~5 cm ilgio gabalėliais. Baltąją jų dalį atidėkite drauge su česnakais, imbieru ir aitriosiomis paprikomis. Kalendrų lapus nuplaukite, nusausinkite ir nuskabykite.
Iškepusią žuvį (patikrinkite, ar mėsa lengvai atsiskiria nuo kaulų, ar ji jau nepermatoma) įdėkite į didelę lėkštę.
Keptuvėje įkaitinkite šlakelį augalinio aliejaus ir maišydami pakepinkite imbierą, česnaką, aitriąją papriką ir laiškinių svogūnų baltąją dalį. Kai tik viskas pakvips, užpilkite mirinu (arba sake) ir sojų padažu. Sumažinę kaitrą palikite kunkuliuoti, kol visi pagardai suminkštės. Tada sudėkite laiškinius svogūnus, pakaitinkite ir išjungę ugnį sudėkite kalendras.
Gautą padažą užpilkite ant žuvies. Viskas! Greta patiekite virtų ryžių ir kokių nors daržovių bei lengvos sriubos. Valgykite pamažu narstydami žuvį ir vis padažydami ją į padažą.