baba ganušas

Baba ganušas | Baba ganoush

Kuriant šį tinklaraštį man labiausiai patinka eksperimentuoti, ragauti, dėlioti receptus, ieškoti kažko naujo ir įdomaus. Bet va kai reikia tai, ką išragavau, sufotografuoti… Na, ne katorga, bet tai tikrai nėra mano arkliukas. Ir aš, tiesą sakant, ne visada stengiuosi. Mat niekada negaminu maisto tik fotosesijai. Visada tai būna valgis, kurį už 5 min., na, kaip ir priklauso, valgysiu. Nemėgstu maisto (ir laiko!) švaistymo, todėl ir negaištu dėliodama rekvizitus. Ta mano nemeilė ir, pripažinkim, absoliutus negebėjimas gražiai fotografuoti tikriausiai ir kiša man koją. Na, neturiu specialios dėžės, neturiu specialaus apšvietimo, o ir fotoaparato nustatymus tik minimaliai esu perpratusi. Užtat kai ateina metas atrinkinėti nuotraukas (o šis procesas, beje, man labai patinka), užklumpa liūdesys. Nes nebūna ką panaudoti! Lyg ir prisižadu kitąkart skirti daugiau laiko fotosesijai, bet niekada to pažado neįgyvendinu.

Kodėl apie tai rašau? Nes kai prisireikė nufotografuoti šitą baba ganušą (o tai, jei nežinote, yra labai gardi baklažanų tyrė), apėmė stingdantis suvokimas: šitos rudos spalvos masės aš su savo fotografavimo antisugebėjimais tikrai neįveiksiu. O dar faktas, kad fotografavau be įprastų indų, laikinuose namuose… Galų gale, padariusi kelis kadrus, pasidaviau. Net svarsčiau recepto apskritai netalpinti, nes nepakankamai gražu. Bet galų gale numojau ranka. Ir leidausi netobulybės vedama.

baba ganušas

Baba ganušas, beje, mano aplinkoje sulaukė didelio pripažinimo. Pagaminau jį kartą tiesiog šiaip sau, iš neturėjimo ką veikti. Ir taip visiems patiko, kad kartojau. Ir nusprendžiau pasidalinti. Baklažaną galima kepti orkaitėje arba, kaip pastarąjį kartą dariau aš, – virš žarijų. Toji subtili dūmų užuomina puikiai papildė skonio puokštę.

3–4 porcijoms reikės:

2 didelių baklažanų
2–3 išspaustų česnako skiltelių
4 v. š. kepintų sezamų sėklų
0,5 a. š. maltų kuminų

šviežiai grūstų pipirų
druskos pagal skonį
citrinų sulčių pagal skonį

žiupsnelio maltų aitriųjų paprikų (nebūtinai)

Baklažanus nuplaukite, nusausinkite ir iš visų pusių giliai įpjaukite, kad karštis geriau pasiskirstytų. Pašaukite į 185 °C orkaitę ir kepkite, kol baklažanai suminkštės, bent 40–50 min. Galite kepti ir perpjovę per pusę – tuomet bus greičiau. Tik nepamirškite pjūvio vietos patepti alyvuogių aliejumi.

baba ganušas

Kai kiek pravės, prapjaukite ir šaukštu išskobkite minkštimą į dubenį. Sudėkite likusius ingredientus ir trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Paragaukite, jei reikia, įpilkite daugiau citrinų sulčių, įberkite druskos.

Patiekite su šviežiomis daržovėmis (ypač skanu su morkytėmis tiesiai iš daržo!) ir kepalu minkštos turkiškos duonos. Tiks ir kaip padažas kukurūzų traškučiams.

baba ganušas

Receptas pagal Feasting at Home.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *