Viskas, vasara. Reikia mesti šalin rūpesčius, apnuoginti rankas ir kojas, džiaugtis saule ir vis dažniau iškylauti. Ir kepti maistą ant grotelių. Man patinka ant grotelių kepti kepsniai. Žinau, žinau, kancerogenai ir t. t. Bet kartais tingų ir saulėtą sekmadienį taip smagu kurti kepsninę, sėdėti su draugais ir dalintis maistu bei šypsenomis.

Tiesa, reikia pakalbėti ir apie “Marmite” arba, kaip mes paprastai vadiname, marmitą. Tai toks mielių ekstraktas, praturtintas žolelėmis ir vitaminais. Jį sugalvojo tūlas vokietis, o gaminti pradėjo Britanijoje – aludariai norėjo panaudoti nuo alaus virimo atlikusias mieles. Ir štai – atsirado toks pagardas, kurį arba myli, arba nekenti. Paprasta. Aš myliu. Mano vyras mėgsta. Todėl vėl gavusi lauktuvių iš Londono ir sulaukusi išvykos į kaimą paruošiau štai tokį marinatą vištienos krūtinėlei.

2 vištų krūtinėlėms reikės:

pusės citrinos sulčių ir žievelės

3 a. š. marmito

3 v. š. natūralaus jogurto

šiek tiek juodųjų pipirų

Viską sumaišome, apliejame marinatu vištieną ir paliekame per naktį, o gal ir ilgiau. Kvepia tikrai savotiškai – marmitiškai. Kepame ant grotelių. Ir mėgaujamės. Marinatas tikrai švelnus, neįkyrus, todėl norintiems kažko išskirtinesnio siūlau arba daugiau marmito dėti, arba daugiau citrinos žievelės įmaišyti.

Kuo pakeisti marmitą – galbūt panašaus sūrumo ir aromato yra sojų padažas, bet tik panašaus. Tikrai nežinau, ar marmito būna Lietuvoje, bet šiais laikais, kai visi turi giminaičių JK, tikriausiai yra daug jo ragavusiųjų.

Receptas iš šio labai nuotaikingo straipsnio.