Varškės pyragas su česnaku

Aha! “Desertas su česnaku?” – paklausite jūs. “Taip!” – atšausiu aš. Ir dar ohohohoho-koks! Mat 2011-uosius sutikome Rygoje ir kaip ir Egidija lankėmės restorane “Kiploku krogs”. Ragavome, džiaugėmės ir aikčiojome – tik pamanyk, pyragas su česnaku! Jis man taip patiko, kad grįžusi susieškojau panašaus pyrago receptą. Tiesa, ilgai jis brendo, bet kai šaldytuve atsirado puskilis varškės, pasiraitojau rankoves.

varškės pyragas

Reikės:

1 3/4 puodelio sutrupintų sausainių
4 kiaušinių
~120 g lydyto sviesto
~500 g pertrintos varškės arba kreminio sūrelio, pvz., Filadelfijos.
200 g cukraus
3-4 orkaitėje iškeptų ir sutrintų česnako skiltelių
1 v. š. vanilinio cukraus
1 v. š. miltų
1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės
1. a. š. grietinėlės
šiek tiek druskos

Pirmiausia, žinoma, geriausia pašauti kepti česnako skilteles. Aš jas neluptas sumečiau į skardelę ir ~180 laipsnių orkaitėje kepiau kol suminkštėjo. Trukmė priklauso nuo dydžio. Ak, o iškepusios skiltelės būna švelnesnio skonio, ne tokios aitrios.

Kol skiltelės kepa, suturpiname sausainius (aš naudojau “Selga”, kiek daugiau nei 1 pakelį). Trupinius sumaišome su 1 kiaušiniu  ir išlydytu sviestu, o gautą masę sudedame į kepimo formos dugną, gerai prispaudžiame ir išlyginame.

Pertrintą varškę (ar sūrį) išplakame su likusiais kiaušiniais, cukrumi, miltais, vaniliniu cukrumi, citrinos žievele, grietinėle ir cukrumi. Iškepusius ir pravėsusius česnakus sutriname ir sudedame į varškės masę. Jei lieka nesusitrinančių dalių, metam jas lauk. Dar sykį masę išmaišome ir pilame ant sausainių pagrindo. Išlyginame ir šauname orkaitėn. Iš pradžių 5 minutes kepame 260 laipsnių orkaitėje, tada sumažiname iki 90 laipsnių ir kepame valandą. Prisipažinsiu, šioje vietoje aš iš Farenheitų turbūt tinkamai nepaskaičiavau mūsiškų laispnių, dėl to kepiau per karštai :) Bet nereikia kartoti tokių klaidų – ir pyrago viršus bus baltesnis.

Kaip ir visi varškiniai-sūriniai pyragai, šis skanesnis atvėsęs. Man česnako buvo pats tas kiekis. Vyrui – per mažai! Tačiau abiems buvo labai skanu.

varškės pyragas

Receptas iš Suite101.

6 comments

  • Diana parašė:

    Čia aš pasakysiu ‘oho’.
    Rimtai? Česnakas?

    Man kažkodėl vistiek baisu gaminti ).

  • Ignė parašė:

    Rimtai – česnakas! :) Jis vos jaučiasi, tokia užuomina; bet jis sušvelnina pyrago saldumą. Jei labai baisu, bet šiek tiek norisi, galima dėti vos pora česnako skiltelių tolerancijos lygiui nustatyti :)

  • Ieva parašė:

    Nerealus pyragas!!! man gal irgi vos vos censako daugiau noretusi be siaip tobulas!

  • Dovilė parašė:

    Labai skanus pyragas!! niekada nepasakyciau, kad su cesnaku :)))

  • Kristina parašė:

    Labai labai seniai norėjau jį iškept ir pagaliau atėjo ta diena! Aišku, negalėjau sulaukt, kol atšals ir paragavau, dar šlto – labai įdomus skonis. Man patiko :) Tikiuosi atšalęs bus dar skanesnis :)

  • Atgalinis pranešimas: Ryga yra skani - Ignės puodas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *