- Ignės puodas - http://puodas.lt -

Sumuštiniai su rūkyta skumbre

Skaniausia rūkyta žuvis… Ne, ne Klaipėdoj ir ne pamary, o iš kuklios, savadarbės mano tėčio rūkyklos Marijampolėje. Nežinau, kaip jam pavyksta, bet tėčio rūkyti karpiai kaskart būna mmm… kokie gardūs. Sultingi, bet ne riebūs, sodrūs, bet ne per sūrūs. Ir krapų būtinai prideda, o šie malonios gaivos suteikia. Tad, suprantat, pirktinė rūkyta žuvis man niekada nedarė didelio įspūdžio, nes, na, namie tai geriau!

Bet lapkritį persikrausčiusi į Klaipėdą aptikau žuvį, pretenduojančią į mėgstamiausių dvejetuką. Tai karšto rūkymo skumbrė. Turguje visada perku nedidukes, kad nebūtų per riebios, ir kad mudviem su prieteliumi nebūtų per daug.

Ir štai vieną dieną, besiruošiant į iškylą, toptelėjo mintis tą skumbrę paversti sumuštiniu. Nieko čia ypatingo, bet rezultatas man labai patiko, todėl nusprendžiau pasidalinti receptu. Skumbrė ir kiaušinis – riebokas ir sunkokas derinys. Ieškodama, kuo jį palengvinti ir atsverti, pasitelkiau saldžiarūgščius marinuotus agurkėlius ir tuos gaiviuosius krapus, kuriuos rūkindamas žuvį taip mėgsta mano tėtis.

Manyčiau, kad sumuštinių įdarą galima lengvai paversti mišraine arba juo įdaryti kiaušinių puseles (tiesa, tokiu atveju į įdarą reikėtų dėti tik trynius).

Bet užteks aušinti burną, eime sumuštinių tepti – ir į gamtą!

12–14 nedidelių sumuštinukų reikės:

12–14 riekių mėgstamos sumuštinių duonos (šiuo metu labai pamėgau Laba Aviža [1])
1 nelabai didelės karšto rūkymo skumbrės
2 kietai virtų kiaušinių
5–6 marinuotų agurkėlių (jei naudojate didesnius, pakaks ir vieno)
saujelės šviežių krapų
poros kaupinų šaukštų neriebaus majonezo
šviežiai grūstų pipirų

Skumbrę išdarinėkite: kaulus ir odelę išmeskite, o žuvį susmulkinkite. Aš tą darau tiesiog rankomis, tuo pačiu išrankioju smulkesnes ašakas. Agurkėlius supjaustykite smulkiais kubeliais, kiaušinius susmulkinkite šakute arba peiliu. Krapus sukapokite.

Viską sumaišykite iki vientisos masės ir gautu įdaru sutepkite sumuštinių duonos riekes. Jei norite, nupjaustykite plutelę. Sumuštinius perpjaukite per pusę (trikampėliais arba stačiakampiais). Viskas! Kraukite į lėkštę arba iškylų krepšelį ir skanaukite.