- Ignės puodas - http://puodas.lt -

„Palaidi“ sušiai | Chirashizushi

Man patinka gaminti valgyti (akivaizdu, antraip šito tinklaraščio nė nebūtų). Labai. Bet kai gamini po tris kartus per dieną, anksčiau ar vėliau tai įgrįsta. Tokiomis dienomis ir žvalgausi kuo greičiau, kuo lengviau, kuo paprasčiau paruošiamų patiekalų. Ir gana dažnai renkuosi… sušius. Palauk, sakysit, sušiai tai nėra nei greitai, nei lengvai pagaminamas dalykas. Tiesa. Bet kai atkali ryžių paruošimą, supjaustyti likusius ingredientus tampa juokų darbas. O kad būtų dar lengviau, gaminu tokius dekonstruotus arba „palaidus“ (ne pasileidusius!) sušius, Japonijoje vadinamus chirashizushi. Iš esmės tai ryžių dubenėlis, apkrautas įvairiais produktais (dažniausiai žuvimi, omletu, ikrais, daržovėmis) ir patiektas su jūrų dumbliais. Neteks net bambukino kilimėlio išsitraukti, nereikės net rankų varginti – taip paprasta tuos „palaidus“ sušius paruošti!

Japonijoje chirashizushi valgomi gana dažnai, o šventiniu patiekalu jie tampa per kovo 3 d. minimą Mergaičių arba Lėlių dieną Hinamatsuri. Apie šventės papročius galite pasiskaityti čia [1]. O jus kviečiu išbandyti pasileidu… e… „palaidus“ sušius!

2 porcijoms reikės:

1 stiklinės apvaliagrūdžių ryžių (skirtų sušiams)
2 kiaušinių
1/3 nori jūrų dumblių lakšto
100 g lašišos filė
2 v. š. ikrų
0,5 a. š. sojų padažo
30 ml ryžių acto
1,5 v. š. cukraus
1 a. š. druskos
augalinio aliejaus kepti

Ryžius suberkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu. Praskalaukite, perplaukite ir nukoškite. Taip kartokite 4–5 kartus, kol vanduo, užpiltas ant ryžių, taps beveik skaidrus. Nukoškite ir palikite sietelyje nuvarvėti bent 30 min. Po to užpilkite stikline šalto vandens (ryžiai turi būti vos apsemti) ir palaikykite dar 30 min. Užvirinkite ant vidutinės kaitros. Kai užvirs, puodą uždenkite, ugnį kuo labiau sumažinkite ir virkite ryžius 10–12 min. (arba kol nebeliks vandens). Po to nukelkite nuo kaitros ir palaikykite dar 10–15 min., kad ryžiai iššustų likusiuose garuose.

Tuo tarpu paruoškite pagardą ryžiams. Nedideliame prikaistuvyje kaitinkite ryžių actą, 1 v. š. cukraus ir 1 a. š. druskos. Kai cukrus ir druska ištirps, nukelkite nuo kaitros ir laikykite šiltai.

Dubenėlyje lengvai išplakite kiaušinius su sojų padažu ir 0,5 v. š. cukraus. Nelimpančioje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir iškepkite omletą. Iškepusį susmulkinkite juostelėmis.

Lašišą supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, jūrų dumblius susmulkinkite juostelėmis.

Dar šiltus ryžius sulaistykite ryžių acto mišiniu ir išmaišykite, pravėsinkite – ryžiai turi būti šilti, bet ne karšti. Pagardintus ryžius padalykite į dubenėlius. Apdėliokite paruoštais priedais: lašiša, omleto ir jūrų dumblių juostelėmis, ikrais. Viskas! „Palaidi“ sušiai paruošti!

Tikriausiai nereikia nė sakyti, kad tokius sušius galite ruošti su kitais mėgstamais ingredientais: krevetėmis, tunu, agurkais ir t. t.