- Ignės puodas - http://puodas.lt -

Makaronai su sezamų padažu

Sezamas – puiki sėkla. Gausi naudingųjų medžiagų, o pakepinta įgauna labai malonaus riešutiškumo. Mano spintelėje visada yra kepintų sezamų sėklų – visada! Beriu aš jas įvairiausiomis progomis – ir ant ryžių, ir ant makaronų, ir ant daržovių patiekalų. Rytų Azijoje sezamas labai vertinamas, iš jo spaudžiamas aliejus naudojamas kasdien. Taivaniečiams sezamas – amžinybės sėkla, lemianti sveikatą ir ilgaamžiškumą. Taivane ir išmokau pasigaminti sezamų pastos ir ja pagardinti makaronus. Tai paprastas, bet labai skanus patiekalas. Geriausia tai, kad pasigaminę daugiau sezamų pastos (arba įsigiję gatavos), šį patiekalą galėsite viens-du ir pasiruošti.

Receptą prisiminiau artėjant kinų Naujiesiems metams. Naujųjų metų išvakarėse priimta valgyti specialius ilgus makaronus – kad gyvenimas ilgas būtų. Pamaniau: ilgi makaronai ir ilgaamžiškumą simbolizuojantis sezamas tikrai tiks kinų naujųjų metų sutiktuvėms. Nepatingėjau ir pastos pasidaryti. Tiesa, tą dieną viskas lyg tyčia krito iš rankų, bet rezultatas, laimė, atpirko išlietą prakaitą.

2 porcijoms reikės:
2 porcijų ilgų kvietinių kiniškų makaronų*
1 česnako skiltelės
1–2 v. š. sojų padažo
1 a. š. ryžių acto

Sezamų pastai**:

1/2 stiklinės kepintų žemės riešutų
1/2 stiklinės kepintų sezamų sėklų
1 a. š. druskos
1 v. š. rudojo cukraus
1/2 stiklinės neutralaus skonio aliejaus (pvz. rapsų arba sezamų)

Pirmiausia, žinoma, pagaminame sezamų pastą. Jei sezamai ir riešutai jau pakepinti, suberkite juos į plakiklį ir susmulkinkite iki rupios masės. Po to sudėkite likusius pastos ingredientus ir sutrinkite iki glotnios vientisos masės. Paragaukite ir, jei atrodo, kad kažko trūksta, papildykite druskos arba cukraus.

Makaronus išvirkite pagal instrukcijas ant pakelio. Tuo tarpu nulupkite ir smulkiai sukapokite (arba dar geriau – išspauskite) česnako skiltelę. Indelyje sumaišykite sojų padažą, česnako skiltelę, ryžių actą ir 2–3 šaukštus sezamų pastos. Jei ji išėjo gana tiršta, atskieskite keliais šaukštais vandens (man patinka praskiesti vandeniu, kuriame virė makaronai). Išmaišykite iki vientisos masės.

Išvirusius makaronus nukoškite, perplaukite šaltu vandeniu ir sumaišykite su sezamų padažu. Viskas! Tobulai paprastas, lengvas ir gardus patiekalas. Tokius makaronus siūlyčiau valgyti kaip garnyrą su kokiu nors pagrindiniu patiekalu. Bet juos labai lengva paversti atskiru valgiu, pridėjus, pvz., mėgstamų daržovių.

* Galite naudoti ir kitokius makaronus, pvz., grikių arba ramenų, pilno grūdo ir t. t. Tik ryžinių makaronų nerekomenduoju.

** Pastos, kaip tikriausiai supratote, atliks ilgam. Tiesiog sukrėskite ją į sandarų sterilų indą ir laikykite šaldytuve.

Patarimas mano sielos giminaičiams – tinginiams. Jei tingite plūktis gamindami naminę sezamų pastą, tiesiog nusipirkite tahinio ir padažą gaminkite iš jo. Jei norite, padažą galite papildyti smulkinta aitriąją paprika, žalumynais arba imbieru.