garuose virtas omletas

Korėjietiškas garuose virtas omletas | gyeran jjim

Šiltas balandžio šeštadienio vakaras. Sėdime su prieteliumi sausakimšoje užeigoje Džondžu, Pietų Korėjos mieste, garsėjančiame gastronomine kultūra ir ryžių vynu, vadinamu makgeolli. Jis drumstas, skoniu šiek tiek primena sidro ir sakės mišinį ir į stalą atnešamas variniuose arbatinukuose. Užsisakius specialų rinkinį, prie vyno priklauso ir užkandžiai – daug užkandžių. Pradedant visu viščiuku, baigiant įdarytais blyneliais ir marinuota žuvimi. Iš visų skanumynų mane labiausiai pradžiugina nedidelis molinis indas, vadinamas dolsot, ir jame dar burbuliuojantis omletas – gyeran jjim. Seniai norėjau jo paragauti. Omletas, kaip ir tikėjausi, nepaprastai purus, lengvas ir labai kiaušiniškas. Dingsta mūsų burnose iš karto.

Šutintas kiaušinis
Gyeran jjim

Nuo to laiko korėjietiškas omletas man vis neišėjo iš galvos. Kol galiausiai prisiruošiau eksperimentams. Bėda ta, kad iš Korėjos taip ir neparsivežiau dolsot. Bet internetas – tikra išminties kraitė, ir aš netrunku išsiaiškinti, kad tokį omletą galima paruošti ir turint tik puodą su garų tinkleliu. Pora bandymų, ir jau aišku – galiu dalintis garuose virto omleto receptu.

2 porcijoms reikės:

4 kiaušinių
1–2 svogūnų laiškų
0,75 stiklinės vandens, kuriame buvo mirkyti dumbliai (nebūtinai)
1 a. š. mirino
1 a. š. sojų padažo
8 tigrinių krevečių
rapsų arba sezamų aliejaus indeliams patepti

Patiekti:
virtų ryžių
lengvos sriubos
ir šiek tiek daržovių, pvz., kimči, agurkų, špinatų ir pan.

Pirmiausia šiltame vandenyje užmerkite jūrų dumblius kombu. Jei neturite, nieko tokio – omletą galima skiesti ir paprastu vandeniu arba lengvu žuvies sultiniu.

Paruoškite krevetes – nusukite galvas, nugaras įpjaukite arba įkirpkite ir pašalinkite siūlą primenantį virškinimo traktą. Nulupkite kiautus, o pačias krevetes supjaustykite smulkiais gabalėliais. Kuo smulkiau – tuo geriau.

Kiaušinius išplakite su mirinu ir sojų padažu. Paimkite smulkų sietelį ir nukoškite kiaušinių plakinį – reikia atsikratyti tų tąsių baltymų gijų, kad išvirtas omletas būtų kuo puresnis. Po to į nukoštą kiaušinių plakinį įmaišykite vandenį, kuriame mirko dumbliai, smulkintus svogūnų laiškus ir krevetes. Gerai išmaišykite.

Karščiui atsparius dubenėlius ištepkite aliejumi. Išpilstykite kiaušinių masę, kiekviename dubenėlyje palikdami bent 1 cm nuo viršaus, nes omletas virdamas pūsis. Dubenėlius uždenkite maistine plėvele.

Puode užvirinkite vandenį, įdėkite garų tinklelį, o ant jo išdėliokite indelius su kiaušinių plakiniu (jei netelpa, dėkite po vieną indelį). Uždenkite puodą ir virkite omletą 12–15 min. Geriausia patikrinti atsargiai įbedus medinį pagaliuką – jei vidus nebe skystas, drąsiai traukite omletą lauk.

garuose virtas omletas

Patiekite su ryžiais, lengva sriuba arba sultiniu ir mėgstamomis daržovėmis. Toks omletas tiks ne tik sotiems pusryčiams, bet ir lengviems pietums arba vakarienei. Krevetes galima keisti paukštiena arba daržovėmis.

garuose virtas omletas

Gyeran jjim – labai kiaušiniškas omletas, todėl jį rekomenduočiau tikriems kiaušinių fanatikams. Tokiems kaip aš. Omletas purus, lengvutis, kone kreminės konsistencijos – tikras gardumynas vertinantiems švelnios konsistencijos maistą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *