- Ignės puodas - http://puodas.lt -

Japoniškas omletas su ryžiais | omurice

Prieš kelerius metus internete pasklido vaizdo įrašas apie tobulą japonišką omletą su ryžiais. Jame matyti [1], kaip šefas purų omletėlį įpjauna, šis išsiskleidžia ir meiliai apgobia lėkštėje pūpsančius kepintus ryžius. Tikra maisto erotika. Tada pasipylė bandymai procesą atkartoti. Pati tokį purų omletą iškepti bandžiau tik kartą (gal reikėtų vėl stoti prie keptuvės?), bet omletas su ryžiais retkarčiais papildo mano meniu. Tiesa, paprastesnis, namudiškesnis, lengviau įveikiamas, tačiau, noriu tikėti, ne mažiau gardus.

Jei skaitote mangas ir žiūrite anime, tikrai žinote, kas yra omurice. Tai ryžiai (dažniausiai vakarykščiai), pakepinti su daržovėmis, mėsa ir padažu, apglėbti ant nedidelės kaitros kepto omleto. Formulė skausmingai paprasta, todėl ir žavi. Patiekalas sotus, guodžiantis ir labai lengvai paruošiamas. Tad kitiems savaitgalio pusryčiams kviečiu trumpam pamiršti įprastus omletus ar Benedikto kiaušinius ir trumpam nusikelti į Japoniją. O jei dar turėsite vakarykščių ryžių, omurice pasigaminsite nė nemirktelėję. Žinoma, tiks šis patiekalas bet kuriuo dienos metu!

4 porcijoms reikės:

180 g nevirtų apvaliagrūdžių ryžių (arba poros stiklinių virtų)
200 g vištienos
1 svogūno
6 valgomųjų dantenių (šitakių)
2 v. š. sojų padažo
2 v. š. kečupo + šiek tiek patiekti
2 a. š. mirino
druskos ir juodųjų pipirų
8 kiaušinių
saulėgrąžų arba rapsų aliejaus kepti

Ryžius, jei neturite vakarykščių, išvirkite. Kaip tai padaryti, išsamiai aprašyta čia [2].

Svogūną nulupkite ir smulkiai sukapokite. Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais. Grybų kepurėles nuvalykite ir susmulkinkite.

Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir jame apkepkite svogūną, kol suminkštės. Sudėkite vištieną ir maišydami kepinkite. Kai vištiena visiškai pakeis spalvą, sudėkite smulkintus grybus ir maišydami kepkite dar kelias minutes.

Sumažinę ugnį sudėkite išvirusius ryžius, gerai išmaišykite. Supilkite sojų padažą, kečupą ir miriną. Maišykite, kol ryžiai pasidengs pagardais. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Ryžius su mėsa ir grybais išimkite iš keptuvės ir padalykite į 4 vienodas dalis.

Švarioje keptuvėje įkaitinkite šaukštelį aliejaus. Išplakite 2 kiaušinius su žiupsneliu druskos ir plakinį supilkite į keptuvę. Sumažinkite ugnį, kad omletas pamažu krekėtų. Kai viršus bus beveik sutrauktas, uždėkite ant viršaus porciją ryžių su vištiena ir užlenkite omleto kraštus, kad šie priliptų prie įdaro. Išverskite įdarytą omletą į lėkštę lygiąja puse į viršų ir uždengę popieriniu rankšluosčiu suformuokite taip, kad taptų regbio kamuolio formos. Papuoškite kečupu.

Lygiai taip pat iškepkite likusius 3 omletus.