Ievos skanėstai blyninė

Ievos skanėstai – Blyninė: amžinas savaitgalis Gargžduose

Kam nepatinka blynai? Arba vafliai? Na, gerai, gerai, turbūt yra žmonių, kuriems šitie miltiniai skanėstai buvę nebuvę, bet man blynai patinka. Kaip ir vafliai. Bandelėms esu abejingesnė, bet gero pyrago arba torto gabalėlis praskaidrintų net niūriausią dieną. Nuo šiol viso šito savaitgališko gėrio galima rasti naujai atsidariusioje Ievos skanėstų Blyninėje Gargžduose. Aš, matot, esu žmogus-degtukas, jei jau užsidegu ką nors padaryti, tai būtinai dabar, šią akimirką, o geriausiai – prieš kelias sekundes. Taip yra ir su naujai atsidariusiomis maitinimo įstaigomis – vos apie tokią išgirstu, privalau viską mest ir lėkt kaip akis išdegusi. Jei ne darbai, Blyninėje būčiau stypsojusi jau penktadienį. Bet su kaupu atsigriebiau šeštadienį iš pačio ryto. Laukė dar viena darbinga diena, todėl jėgų jai ištverti nutariau pasisemti iš blynų ir vaflių. Ak, nuodėmingi angliavandeniai, kokie jūs viliokai!

Kadangi iš pradžių Blyninėje su prieteliumi buvome tik dviese, mano naivus įsitikinimas, kad gargždiškiai taip pat entuziastingai savaitgalį pusryčiaus ne namie, susidūrė su šalta tikrove. Viena, šeštadienį niekas taip anksti nesikelia. Antra, pusryčiauti ne namie lietuviai turbūt dar tik pratinasi.

Valgiaraštis Blyninėje gana įvairus. Yra lentynėlė šviežių bandelių, vitrina pyragų pyragaičių (joje buvo ir mano neseniai atrasto nepaprastai gardaus varškės pyrago su figomis!) ir, be abejo, visa siena saldžių ir pikantiškų blynų bei desertinių vaflių. Aš, anarchistė, išmesčiau tas kelias salotas (jei jau specializuotis, tai specializuotis), bet sveikas protas sako, kad Gargžduose, kur net Lijo duoda cepelinų, reikia viską apgalvoti ir atsargiai pasiūlyti šį tą sveikesnio. Akys nori visko, bet protas, iš vakaro peržvelgęs meniu, jau žino: ragausim blynų su šonine ir klevų sirupu, blyną su daržovėmis ir saliamiu ir vaflį su riešutais. Kad viskas geriau slystų, pasiėmėme ir aviečių arbatos, kuri, beje, buvo labai skani ir smagiai patiekta.

ievos skanėstai blyninė

Interjeras toks nuosaikus ir šiek tiek žaismingas, sienos politkorektiškai išrašinėtos keliomis Europos kalbomis (kad suprastų ir močiutė, ir gimnazistė). Erdvės Blyninėje nedaug, bet tai gerai – vargu ar Gargžduose reikalinga labai didelė specializuota maitinimo įstaiga. Nes dabar sueis dvi trys šeimos sekmadienio pietų ir, žiū, didžioji dalis vietų jau bus užimta.

Ievos skanėstai blyninė

Kadangi pusryčiaujam dviese, patiekalai atkeliauja greitai. Mano blynų su šonine ir klevų sirupu bokštelis dailus ir tvirtas, kiekviename sluoksnyje – vis po kelis traškius šoninės gabaliukus. Blyneliai taip pat skaniai apskrudę ir įmirkę klevų sirupe. Prie šoninės vis dėlto norėčiau prikibti – ji buvo šiek tiek perkepta, todėl vienu metu pasmeigti minkštą blyną ir kietą šoninę buvo sunku. Bet skonis, žinoma, geras. Tiesa, būtų įdomu, jei ilgainiui lietuviškus blynelius šiame patiekale pakeistų tie išpampę amerikietiški/ kanadietiški blynai.

Ievos skanėstai blyninė

Prieteliaus blynas – didžiulis! – su saliamiu, daržovėmis ir chalapos paprikomis galėjo būti ir aštresnis, bet aš žinau, kaip yra su lietuviais ir aštrumu (t. y. niekaip), todėl ma jį pikis. Tos trys agurko riekelės ant blyno šiek tiek prajuokino, bet dešra ir daržovės maloniai harmoningai susiliejo ir viskas ten buvo gerai.

Ievos skanėstai blyninė

Apie vaflį su riešutais negalėjom pasakyti nieko ypatingo. Iškeptas gerai, riešutukai skanūs, bet pats vienas vaflis šiek tiek blankokas. Užtat juos ir gelbsti visi tie pagardai: karamelė, nutella, maskarponė,  ir t. t. ir pan. Beje, vaflis nebuvo nei per riebus, nei per sausas, pats tas.

Ievos skanėstai blyninė

Tokie šeštadienio pusryčiai nuteikė labai maloniai. Ne tik dėl maisto, bet ir dėl naujoje Blyninėje slypinčio potencialo. Aš tikiu, kad ji gali tapti ne tik dienos pietų ar supermamyčių susirinkimo vieta. Tikiu, kad gargždiškiai pakels užpakalius nuo virtuvės kėdžių ir bent savaitgalį eis pusryčiauti ne namie. Juk taip nuostabu nors kartą per savaitę iš pačio ryto nesikrapštyti prie puodų, išvydus pustuštį šaldytuvą nesukti galvos, kaip iš kirvio iškepti omletą, o nueiti ir sukirsti tą stirtą blynelių arba vaflį arba žavingai paryžietiškai bandelę su espresu. O jei dar Blyninėje atsirastų mimozos, tai visai ohoho, beveik Vilnius, galėtum pagiriotas braukti į Blyninę brančo su draugais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *