Duona su cukinija

Duona su cukinija ir jogurtu

Duona duonelė… Kvapni, minkšta, su traškia plutele. Tiesa, tokiomis mielėmis kildintomis duonomis piktnaudžiauti nepatartina, tačiau kartais… kartais labai norisi. O jei kaip tik yra šviežių cukinijų, galima iškepti duoną su jomis! Šią duoną su cukinija aš dažniausiai kepu tada, kai šios daržovės tėvų darže jau šiek tiek perauga. Žalios jos jau neskanios, užtat sutarkuotos ir įmaišytos į duonos tešlą puikiai ją praturtina.

2 kepalėliams reikės:

~250 g cukinijos
25 g šviežių mielių
400 ml natūralaus jogurto
50 ml alyvuogių aliejaus
1 v. š. druskos
1 v. š. cukraus
1 a. š. raudonėlių
800–900 g miltų + šiek tiek stalviršiui pabarstyti

Nuluptą cukiniją sutarkuojame (aš naudoju burokinę trintuvę) ir nuspaudžiame skystį, kad liktų vien tarkiai. Jogurtą šiek tiek pakaitiname – jis neturi užvirti, tik gerai įšilti. Šviežias mieles užpilame nedideliu kiekiu pašildyto jogurto ir gerai išmaišome. Po to į dubenį supilame likusį jogurtą, sudedame tarkuotą cukiniją, druską, cukrų, raudonėlius, alyvuogių aliejų, gerai išmaišome ir berdami miltus išminkome tešlą. Ją reikia palikti kambario temperatūroje 40 min., kad kiek pakiltų.

Tada ant miltais pabarstyto stalviršio dedame tešlą, iš jos suformuojame du kepalėlius. Juos dedame ant kepimo skardos, įpjauname peiliu keliose vietose ir paliekame dar pusvalandžiui pakilti. Orkaitę įkaitiname iki 250 ºC. Tokioje temperatūroje duoną kepame 5 min., o dar 30 min. kepame sumažinę karštį iki 200 ºC. Išimtus kepalėlius atvėsiname ir riekiame.

Duona su cukinija

Duona gardi ir šilta, ir atvėsusi. Labai švelniai jaučiasi raudonėlis, savitą skonį duoda cukinija, o dėl jogurto duonelė minkšta ir drėgna. Ragaukite ir vieną su sviestu, ir prie sriubos ar salotų.

Duona su cukinija

Receptas iš Wypieki ze smakiem.

7 comments

  • ReJo parašė:

    Ačiū už receptą! Pavyko puikiai ir buvo labai malonu gaminti :)

  • igne parašė:

    Visada prašom :) Ketinu daugiau duonų receptų išmėginti, kad dar smagiau gaminti būtų.

  • Rūta parašė:

    Bandžiau ir aš, kaip kvepėjo visi namai, ir kokie gražūs kepaliukai gavosi! Pakilo puikiai, viduj tešla tolygi ir malonios tekstūros. Man labai patiko ir skonis, nors kas ragavo, tai ne visi suprato…

  • igne parašė:

    Va va, man ta tekstūra irgi patiko… Aš dar džiugiai valgau sekmadienio kepinius – duona praktiškai nedžiūsta, nekietėja..

  • Danute parašė:

    o man ir visiems kuriuos vaišinau buvo per daug druskos.Aš kitą kartą tai dėsiu ne šaukštą o arbatinį šaukštelį druskos ir cyiniją tarkuosiu ne su burokine tarka o su bulvems tarkuoti skirta smulkia tarka.O šiaip tai visiems patiko niekas nesuprato iš ko iškepta.O tiem kurie nevalgo produktų su kiaušiniais tai buvo super produktas.

  • Daiva parašė:

    O miltai kvietiniai? gal turit kokį nors įdomesnį juodos duonos receptą?

  • Ignė parašė:

    Daiva, taip, miltai kvietiniai – naudoju paprastus aukščiausios rūšies miltus. Juodos duonos recepto kol kas neturiu – vis neprisiruošiu iškepti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *