budae jjigae

Budae jjigae, arba sotus korėjietiškas troškinys

Garbės žodis, dvi dienas laužiau galvą, kaip lietuviškai pavadinti šį patiekalą. Išvertus iš korėjiečių kalbos budae jjigae reiškia karinės bazės troškinys. Truputį gremėzdiška ir vargu ar ką nors pasako niekada jo neragavusiems. Užtat ragavusiems ir žinantiems, ko tikėtis iš garuojančio katilo budae jjigae, šie du žodžiai atskleidžia ne tik visą skonių pasaulį, telpantį viename puode, bet ir patiekalo istoriją.

Po Korėjos karo (įsivaizduokite pilką ir niūrų šeštąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį, tada ir Lietuvoje ne pyragai buvo) gyvenimas vietiniams buvo nelengvas, stigo maisto produktų. Tuo metu šalyje veikė ne viena amerikiečių karinė bazė, kur netrūko įvairių gėrybių: virto kumpio (taip, to garsiojo spam), konservuotų pupelių, lydyto sūrio. Gudresni ir apsukresni korėjiečiai kažkaip prasimanydavo tų gėrybių, o jas gavę panaudodavo labai jau tautiniuose patiekaluose – troškiniuose. Taip iš skurdo, bado ir noro vis dėlto kaip nors įsikibti ir išgyventi gimė šis troškinys. Sotus, truputį nesveikas, bet suteikiantis keistą pasitenkinimo jausmą. Be to, gana lankstus, prisitaikantis prie gaminančiojo užgaidų. Skaniausia jį kirsti keliese, susėdus aplink garuojantį puodą, pamažu srebiant sultinį ir valgant viską, kas į tą puodą sudėta. Dar geriau jei tuo metu už lango žemė su dangumi maišosi, tada viskas tik gardžiau, šilčiau, smagiau.

2–3 (sočioms!) porcijoms reikės:

1,2 l vandens*
10 cm kombu jūrų dumblių lakšto
1–2 a. š. žuvų padažo

1 nedidelės pakuotės stiklinių makaronų
1–2 porcijų ramenų arba udon makaronų
3–4 pieniškų dešrelių
100 g virto kumpio
8 grybų (šitakių arba rudųjų pievagrybių)
100 g kimči
1/4 nedidelės kopūsto gūžės

2–3 riekelių lydyto sūrio
2–3 laiškinių svogūnų

Ypatingajam pagardui:
3š–4 česnako skiltelių, išspaustų arba smulkiai sukapotų
1 v. š. mirino

1 v. š. sojų padažo
1–2 a. š. maltos aitriosios paprikos
3 v. š. maltos saldžiosios paprikos
1 v. š. miso
grūstų juodųjų pipirų

*vietoje vandens su dumbliais ir žuvų padažu galite naudoti daržovių arba vištienos sultinį

Į negilų puodą arba troškintuvą supilkite vandenį, įdėkite jūrų dumblius ir palikite pamirkti, kol paruošite likusius ingredientus. Dešreles ir kumpį supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Taip pat susmulkinkite šviežią kopūstą, grybus ir, jei reikia, kimči. Laiškinius svogūnus sukapokite.

Pagardui skirtus ingredientus išmaišykite iki vientisos masės.

budae jjigaePuodą uždėkite ant viryklės (geriausia ant stalinės, kad galėtumėte valgyti tiesiai iš puodo) ir užvirinkite ant smarkios ugnies. Prieš pat vandeniui užverdant išgriebkite jūrų dumblius ir įlašinkite žuvų padažą. Sudėkite kimči, grybus, kopūstą, sukrėskite pagardą. Sumažinkite ugnį, uždenkite puodą ir troškinkite viską 5 min. Stebėkite, kad neišbėgtų!

budae jjigae

Sudėkite dešreles ir kumpį, pakaitinkite porą minučių. Po to puodan lai keliauja makaronai. Vos jiems pašilus išjunkite ugnį ir palaikykite 2–3 min. Sudėkite sūrį, suberkite laiškinius svogūnus, išmaišykite ir valgykite!

budae jjigae

Sultinį ragauti galite tiesiai iš puodo (atsargiai, karšta!), o visus priedus po truputį išsidalinkite į atskirus indelius. Truputį rūgštu, truputį sūru, truputį nuodėminga – kartais būtent to ir reikia.

budae jjigae

Tiek to gaminimo! O dabar apie tai, ką galima padaryti šiek tiek kitaip. Galite į troškinį dėti ir konservuotų pupelių. Galite prikrauti kitokių daržovių, kitokių mėsų arba daryti be mėsos, ją pakeisdami tofu. Dar labai skanu kartu su laiškiniais svogūnais įdėti įvairių daigų: saulėgrąžų, žirnių ir pan. Atminkite: šis patiekalas nėra pats sveikiausias, bet retkarčiais nusidėti reikia.

budae jjigae

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *