…arba beveik mapo tofu!
Mapo tofu – tai toks aštrus sičuanietiškas patiekalas. Vis norėjau jį atkurti, bet nelengva Lietuvoje rasti autentiškų kinų virtuvės pagardų, todėl šis receptas kitoks – sulietuvintas ir suignintas. Labiausiai norėjau, kad valgant ištiktų vadinamasis mala efektas – t. y. nuo aštrumo degtų burna ir tirptų veidas. Įsivaizduodama, kaip lekuosiu, prakaituosiu ir žiopčiosiu nuo to aštrumo, net nekantravau valgyti. Kažin, ką tai apie mane sako tokie mazochistiniai užmojai?.. Kad ir kaip ten bebūtų, patiekalas išėjo gana aštrus, bet tą aštrumą kiekvienas valgantysis galės reguliuoti pagal save. Todėl net jei nevalgote aštriai, bet ieškote naujų receptų su tofu, siūlau išmėginti šį receptą.
Receptas, kaip man patinka, paprastas ir lengvai įveikiamas. Negalintys be mėsos gali papildomai įdėti smulkintos kiaulienos. Tai tiek, eime ruošti (beveik) mapo tofu!
2 porcijoms reikės:
100 g tofu
75 g šitakių
2 v. š. sezamų arba rapsų aliejaus
1 a. š. Sičuano pipirų (+žiupsnelio į prieskonių maišelį)
3 nedidelių džiovintų Kajeno paprikų
3 česnako skiltelių
šiek tiek šviežio imbiero
3 v. š. sojų padažo
1 v. š. rudojo cukraus (arba mirino)
2 v. š. sakės arba sodžu
1 cinamono lazdelės
2 žvaigždanyžių
3–4 gvazdikėlių
laiškinio svogūno
šlakelio kepintų sezamų aliejaus
1 v. š. bulvių krakmolo
Pirmiausia keptuvėje įkaitinkite sezamų arba rapsų aliejų. Kai visiškai įkais, suberkite šaukštelį Sičuano pipirų ir Kajeno paprikas. Maišydami kepinkite kelias minutes, po to išgriebkite kiaurasamčiu ir padėkite ant popierinio rankšluosčio. Aliejų pasilikite.
Paruoškite ingredientus. Tofu supjaustykite nedideliais kubeliais, šitakes – juostelėmis, o česnako skilteles ir imbierą susmulkinkite. Laiškinį svogūną supjaustykite žiedeliais. Paruoškite prieskonių maišelį: į marlės atraižą sudėkite cinamono lazdelę, žvaigždanyžius, gvazdikėlius ir kelis Sičuano pipirus. Tvirtai užriškite.
Atidėtą aliejų vėl įkaitinkite ir jame pakepinkite smulkintus česnakus bei imbierą. Kai pakvips, sudėkite šitakes, porą minučių pakepinkite. Įdėkite į keptuvę prieskonių maišelį, suberkite cukrų, sakę, sojų padažą ir įpilkite pusę stiklinės vandens. Gerai išmaišykite ir užvirinkite. Po to kaitrą sumažinkite ir troškinkite viską kelias minutes. Kai pajusite malonų prieskonių aromatą, sudėkite tofu, dar kartą išmaišykite, uždenkite ir troškinkite 10–15 min.
Praėjus nurodytam laikui, prieskonių maišelį išgriebkite ir įpilkite šlakelį kepintų sezamų aliejaus. Krakmolą sumaišykite su šaltu vandeniu ir gautą mišinį pamažu įmaišykite į troškinį. Kai šis sutirštės, nukelkite keptuvę nuo kaitros.
Pakepintus Sičuano pipirus ir Kajeno paprikas sutrinkite grūstuvėje arba dubenėlyje. Troškintą tofu patiekite su virtais lipniaisiais ryžiais ir laiškiniais svogūnais. Ant viršaus užberkite smulkintų pipirų bei paprikų. Kuo daugiau jų dėsite, tuo ryškesnis bus mala efektas!